Turistii nu mai pot vizita Cetatea de Scaun a Sucevei

Potrivit unui comunicat al Muzeului Bucovinei, pana la finalizarea lucrarilor de restaurare Cetatea de Scaun a Sucevei este inchisa pentru public, din motive de securitate.
Proiectul de restaurarea a Cetatii de Scaun a Sucevei are o valoare de 52,59 mil. RON, din care 35,58 mil. RON reprezinta contributia Uniunii Europene.
Lucrarile de reabilitare de la Cetatea de Scaun a Sucevei au fost demarate in 2010 si au ca termen de finalizare aprilie 2015, insa constructorul sustine ca vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an, fiind deja terminata cea mai importanta parte a proiectului, consolidarea versantului de nord.
Lucrarile de restaurare prevad consolidarea versantului nordic, refacerea unor parti din cetate, constructia actuala urmand sa fie ridicata cu aproximativ 20%, dar au loc lucrari si la fortul central, zidul de incinta, zidul de contraescarpa si se pregateste iluminatul cetatii, amenajarea unei parcari cu 100 de locuri pentru autoturisme si 9 pentru autocare si s-a construit un centru de informare.
Cetatea de Scaun nu va fi refacuta in totalitate, ci doar partile despre care exista izvoare istorice, existand informatii putine care sa arate detaliile acesteia si doar ca era "mare, frumoasa si puternica".
Piatra folosita la refacerea Cetatii este adusa de la Ciumarna, din aceasta zona fiind adusa, potrivit istoricilor, piatra cu care s-a construit initial aceasta cetate.
Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificatii al Moldovei, fiind edificata in perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul musatin" care a fost nucleul initial al Cetatii de Scaun.

Source: Wall-Street