Turistii nerezidenti sositi in Romania in anul 2017 au cheltuit in 6002,9 mil. RON

Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul IV 2017 a fost de 584.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1326 mil. RON.

In anul 2017 numarul de  turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 2749,5 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 6002,9 mil. RON.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania in trimestrul IV 2017 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (62,6% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand  63,1% din total.
 
Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular – 37,4% din numarul total de turisti nerezidenti, dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante – 65%.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 56,3%, fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus – 93%.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in  restaurante si baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 42,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpararea alimentelor si bauturilor 37,1%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinourui, sali de jocuri mecanice au reprezentat 46,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
 
Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 55,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 29,3% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul, fiind ales de 81,3% din numarul total de turisti. Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, urmate de autocare si autobuze cu 6,7%, alte mijloace 1,2%.

Principalul motiv  al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in anul 2017 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, cheltuielile acestora reprezentand 61% din total.
 
Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular, dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in  restaurante si baruri au fost de 18,2%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,2 %. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 41,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 36,7%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinourui, sali de jocuri mecanice au reprezentat 47,3 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.
 
Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in 2017, 50,7% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 31,5% si-au organizat singuri sejurul.  
 
Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul – 77,9% din numarul total de turisti. Autoturismele proprii au reprezentat 12,2%, urmate de autocare si autobuze cu 7,7%, alte mijloace 2,2%.
Source: Capital