Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul III 2016 a fost de 836,4 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1854,8 mil. RON.
53,3% din numarul total de turisti nerezidenti au venit in Romania pentru afaceri, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, iar cheltuielile acestora au reprezentat 57% din total.
46,7% din turistii nerezidenti au venit in Romania in scop particular, dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante – 63,3%.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 53,1%, fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus – 90,7%. Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,4%.
Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 40,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 34%.
Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 44,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 50,9% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 31,9% si-au organizat singuri sejurul.
Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul – 71,6% din numarul total de turisti. Autoturismele proprii au reprezentat 15,1%, urmate de autocare si autobuze cu 11,7%, alte mijloace – 1,6%.
In perioada ianuarie – septembrie 2016 numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 1929 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 4613,2 mil. RON.
Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in perioada ianuarie – septembrie 2016 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii – 56,6% din numarul total de turisti nerezidenti, cheltuielile acestora reprezentand 57,3% din total.
Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular – 43,4% din numarul total de turisti nerezidenti, dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante – 61,3%.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 53,1%, fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus – 92,7%. Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,6% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,1%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 38,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 34,5%.
Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 52,7 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 51,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 30,5% si-au organizat singuri sejurul.
Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul – 73,6% din numarul total de turisti. Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare si autobuze cu 10,3%, alte mijloace – 1,8%.
Source: Economica