Turismul viticol incepe sa se dezvolte si in Romania

Explorarea zonelor cu vita de vie, degustarile de vin, experiente culinare traditionale, alaturi de activitati sportive, culturale si spa&welness reprezinta o alternativa viabila pentru o vacanta. In Romania, turismul viticol mai are inca mult pana a-si atinge potentialul de dezvoltare, insa este in crestere. Potrivit CrameRomania.ro, in Romania exista peste 175 de crame active, cu vinuri imbuteliate, din care circa abia 100 fac turism viticol.
Tim Brockman, noul proprietar al Vinarte, va investi aproape 500.000 EUR in doua crame care vor avea programe de turism viticol.
La Starmina, Turnu Severin, in judetul Mehedinti, Vinarte detine o podgorie de 190 de hectare. Aceasta crama are o capacitate de productie de 1,5 milioane de litri, aici producandu-se: Sirena Dunarii, Castel Starmina, Domeniile Vinarte, Cuvee d`excellence, Nedeea si Prince Mircea.
Crama Starmina va deveni in foarte scurt timp o crama integrata in circuitul agro-turistic, cu toate facilitatile de cazare si restaurant in regie proprie, deschisa pentru evenimente locale si nu numai. Aici vor fi amenajate 25 de camere duble.
La Samburesti, Vinarte detine un domeniu cu o suprafata totala de 60 de hectare. Conceptul pentru crama Bolovanu – Samburesti este unul diferit: va fi transformata intr-o crama tip boutique, pentru produse super-premium. Aceasta va beneficia de dotari pentru cazare si evenimente, insa in regim privat.
Aici va fi construita o unitate cu maxim 10 camere, iar investitia se va ridica la 200.000 – 250.000 EUR.
In 2018, Vinarte SA, a inregistrat o cifra de afaceri de 10,5 mil. RON, reprezentand o crestere de 10% fata de cifra inregistrata in 2017. Pentru acest an, compania estimeaza o creste a afacerilor cu 15%, mizand pe cresterea portofoliului de produse, in special pe gamele premium si super premium, precum si pe modernizarea celor doua crame din Oltenia si introducerea lor in circuit turistic.

Source: Wall-Street