Turismul viticol din Romania nu aduce bani, este greu de sustinut si se afla la inceput de drum sau chiar nu exista

Turismul viticol in Romania nu aduce bani, este greu de sustinut de catre crame si se afla la inceput de drum sau chiar nu exista, sustin reprezentantii mai multor crame din tara.
Daca in Toscana si Bordeaux turismul viticol este un business de sine statator, in Romania este folosit de crame pentru a-si promova si vinde vinul direct catre turisti.
"Turismul viticol nu aduce bani. Pentru o crama este destul de greu de sustinut. Partea cu turismul este o alta parte a business-ului care necesita implicarea unor resurse umane si facilitati", a declarat Adina Vulcan, reprezentant departamentul de marketing la Domeniile Sahateni.
Ea subliniaza ca Domeniile Sahateni este un caz norocos, pentru ca se afla in zona Dealul Mare, unde cramele sunt apropiate una de cealalta si atunci turistii sunt tentati sa plece de acasa pentru a le viziteze. Acelasi lucru nu se intampla si in alte parti.
directorul general de la crama Villa Vinea, aflata in localitatea Mica din Mures.
"Nu castigam bani, dar vad asta ca un instrument de promovare", spune si Oliver Bauer, proprietarul cramei Bauer aflata in Dragasani, Valcea. La crama sa, unde preturile pentru degustari variaza intre 12 euro si 20 euro in general, dar ajung si la 50-60 euro cu masa completa, vin si turisti din Canada, China sau America de Sud.
In acelasi timp, Adrian Avram, somelier la Crama Rasova (Cernavoda) vine cu o afirmatie transanta: "Turismul viticol in Romania nu exista. Exista posibilitati, dar romanii nu practica. Sa mergi din Bucuresti in Arad este prea departe. Nu suntem intr-atat de indragostiti de vin incat sa facem efortul asta".
El sustine ca in Romania nu exista toate conditiile la un loc: ori nu este cazare, ori crama este prea departe, ori nu sunt alte crame in zona, ori nu sunt drumuri.
Numit si oenoturism sau enoturism, acest tip de turism nisat poate fi practicat in 60 de crame din 140, iar o crama primeste in medie 300 de turisti in jumatate de an.
In Romania, sunt inregistrate peste 250 de crame, insa dintre acestea doar 140 produc si vand vin imbuteliat. Totusi, numarul cramelor creste constat cu 5-10 unitati pe an, a declarat Alinei Iancu, fondator CrameRomania.ro si ReVino.ro.

Source: Wall-Street