Turismul se poate dezvolta prin accesarea fondurilor europene puse la dispozitie prin programul SAPARD

Persoanele care vor sa inceapa o activitate in domeniul turismului rural pot accesa fonduri europene, prin intermediul programului SAPARD, Masura 3.4 Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, capitolele 2, Turism rural si 3, Alte tipuri de activitati de turism in spatiul rural.

Finantarea se acorda pentru o gama larga de activitati, constructia sau extinderea cladirilor si a utilitatilor pentru cazare, recreere si divertisment, dotarea cu echipamente si instalatii destinate administrarii unitatilor turistice – centralele termice, echipamente de iluminare, aer conditionat, telecomunicatii, software si hardware, echipamente electrocasnice, mobilier, pot fi construite si modernizate cabanele turistice, cabanele de vanatoare si pescuit, refugiile turistice, cantoanele silvopastorale, locurile de popas, satele de vacanta, campingurile sau spatiile de campare organizate in gospodarii.

Directorul executiv al ANTREC, Daniela Ditoiu, a declarat ca prin submasura Alte tipuri de turism rural sunt disponibile 23,02 milioane EUR si pot fi finantate activitati ca turismul ecvestru, cinegetic, piscicol, montan, ecoturismul sau cicloturismul.

Aceste finantari nerambursabile sunt destinate persoanelor fizice autorizate, asociatiilor familiale, societatilor agricole si societatilor comerciale cu capital integral privat. Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului iar 50% contributia publica. Valoarea minima a sprijinului financiar SAPARD este de minimum 2.500 EUR si maximum 100.000 EUR, astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa fie incadrata intre 5.000 si 200.000 EUR. Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este ca beneficiarul sa demonstreze ca poate achita obligatiile si datoriile in mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%.

Pana in acest moment gradul de angajare al fondurilor europene pentru turismul rural este de 75%, dintr-un total de 7,51 milioane EUR. Conform datelor furnizate de Agentia SAPARD, in cadrul submasurii Alte tipuri de activitati turistice in spatiul rural, gradul de angajare este de numai 5% din 23,02 milioane EUR.
Source: Saptamana Financiara