Turismul european in crestere

Potrivit raportului pe trimestrul patru din 2010 al Comisiei Europeana pentru Turism, CET, segmentul a inregistrat o crestere usoara, numarul sosirilor turistilor in Europa majorandu-se.

Potrivit raportului, atat companiile aeriene, cat si ale cele din industria hoteliera prezinta semnele revenirii turismului.

Gradul de ocupare al hotelurilor europene a crescut cu 5,5%, mai putin in Europa de Sud.

Din 25 de tari care au raportat numarul sosirilor de turisti, doar trei nu au raportat o crestere.

Pe parcursul anului trecut, numarul turistilor din Rusia si Japonia a crescut puternic, in timp ce numarul turistilor americani a inregistrat o crestere mai accentuata in cea de-a doua jumatate a anului.

In Romania, potrivit datelor receptionate de CET de la Ministerul Turismului, in primele noua luni din 2010, numarul sosirilor turistilor straini a crescut cu 5.1% comparativ cu aceasi perioada din 2009, in timp ce innoptarile s-au majorat cu 3,5%. In primele 11 luni din 2010, gradul de ocupare al hotelurilor a crescut cu 8,1%, insa tariful mediu pe camera a scazut cu 9,8%.

Anul trecut, cota de piata a tarilor din Europa Centrala si de Est a fost in crestere, in top situandu-se Ungaria si Ucraina.

Source: Capital