Turismul de aventura este tot mai cautat de romanii cu venituri mari

Turismul de aventura este tot mai cautat de romanii cu venituri mari pentru petrecerea vacantelor sau a week-end-urilor. Din cauza costurilor mari ale anumitor sporturi extreme, in Romania, foarte putine persoane practica turismul de aventura in mod individual. Majoritatea ajung sa faca aceste activitati in cadrul unui team building, organizat de companiile angajatoare, majoritatea multinationale.

Un rafting pentru o singura persoana pe Bistrita, doua zile cu cazare si masa costa in jur de 200 EUR iar un pachet de maximum doua zile, in care sunt incluse si alte activitati, mountain bike si plimbari off-road cu jeep sau ATV costa in jur de 150 EUR/persoana.

Iahting-ul se practica vara, pe lacul Siutghiol sau pe mare, si poate ajunge la cel mult 85 EUR/persoana. Un alt pachet turistic care include mountain bike, drumetii, escalada si rapel cu trei nopti de cazare costa 240 EUR/persoana.

Scuba-diving-ul, practicat in Barajul Bicaz, pestera de la Belis sau in mare, necesita o saptamana de training care costa 250 EUR iar pentru o scufundare de maximum o ora se plateste o taxa intre 150 si 250 EUR.

Zonele preferate de turisti pentru practicarea rafting-ului sunt Bistrita, Jiul, Crisul si Cerna, dar se poate practica pe aproape toate raurile din Romania in sezonul ploios si primavara. Pentru escalada, zonele cele mai des frecventate sunt Poiana Brasov, Piatra Mare, Bucegi, Cheile Rajnoavei sau valea Prahovei. Rapelul si tiroliana se pot practica oriunde, de la un perete stancos pana la o cladire. Bungee-jumping-ul este practicat la Rajnov sau la Marea Neagra.

Administratorul complexului hotelier Cormoran, din Delta Dunarii, Cornel Gaina, a precizat ca majoritatea turistilor pasionati de aventura in tara noastra sunt romanii, cu o pondere de 80% si ca turistii strainii care vin in Romania pentru turismul de aventura sunt, in general, austrieci si cehi.

Directorul Biroului National de Turism al Romaniei din Austria, Simion Giurca, a declarat ca peste 1.500 de turisti austrieci vin in Romania pentru a practica turismul de aventura, endurro, cicloturism, vanatoatre, foto-safari, schi extrem, alpinism, arheologie, mountain bike, speologie si rafting, iar cele mai cautate zone sunt Banatul si Transilvania.

Simion Giurca apreciaza ca peste 60% din turistii straini interesati de Romania sunt tineri sub 35 de ani, dintre toti, aproximativ 33% combina turismul de aventura cu cel de afaceri. In comparatie cu alte tari, unde acest gen de produs turistic este mai bine dezvoltat, la noi preturile sunt cu pana la 20% mai mici.
Source: Capital