Tranzactiile imobiliare se vor dubla in acest an pe seama eliberarii portofoliilor toxice

Volumul tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale (birouri, retail, industrial, hotelier) se estimeaza ca va atinge in acest an nivelul de 550 mil. euro, dublu fata de anul trecut, din care 300 mil. euro ar putea fi reprezentat de lichidarea de catre banci a garantiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu.

 

Anul trecut au fost finalizate tranzactii in valoare de 262,99 mil. euro, nivel mai redus cu 13% fata de 2010, potrivit datelor centralizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

 

Cele mai multe tranzactii s-au inregistrat in sectorul de retail, chiar daca acest segment de piata detine a doua pozitie in ceea ce priveste ponderea totala a  investitiilor atrase (17,4%). Tranzactiile care au vizat proiecte de tip mixt au insumat aproximativ 69% din volumul total, urmate de sectoarele rezidential si birouri, cu un procent aproximativ egal de 5% si de sectorul hotelier cu 3,8%.

 

„Dintr-un total de 13 tranzactii, sase sunt in Bucuresti, urmat de orase de rang secundar sau tertiar precum Brasov, Ploiesti, Craiova, Sibiu, Pitesti, Slatina si Baia Mare”, a declarat Bogdan Sergentu, directorul departamentului de evaluare si consultanta al DTZ Echinox. Cei mai activi cumparatori au fost companiile cotate la bursa si cele private.

Situatia europeana

Volumul anual al investitiilor imobiliare incheiate la nivel european a atins 110 mld. euro in 2011, in crestere fata de 104 mld. euro in 2010, potrivit raportului European Investment Market Update, elaborat de DTZ (parte a UGL Services).Studiul releva ca volumul investitiilor a atins in ultimul trimestru de anul trecut 31,4 mld. euro, o crestere de 17% fata de trimestrul anterior.

 

Dintre principalele piete europene, Franta a marcat cea mai importanta crestere. Volumul investitiilor s-a ridicat la 6,7 mld. euro in T4, cu o crestere de 83% fata de 3,6 mld. euro in T3.

 

Piata din Marea Britanie a inregistrat o crestere de 14% fata de trimestrul anterior, pana la valoarea de 8,6 mld. euro in T4. Piata germana si-a pastrat nivelul activ al investitiilor, cu o valoare de circa 6 mld. euro.

 

Activitatea din Europa Centrala si de Est s-a contractat la 1,3 mld. euro, dupa ce trimestrul precedent marca un volum semnificativ mai mare, de 2 mld. euro.

 

Diferenta este o consecinta a faptului ca investitorii au devenit mai selectivi in ceea ce priveste achizitiile de pe pietele secundare, considera specialistii DTZ.

 

Source: Flux Imobiliar