Tot mai multi romani isi organizeaza singuri vacantele in strainatate evitand sa apeleze la agentiile de turism

Romanii care au ales sa isi petreaca vacanta de sarbatori in strainatate au avut de ales intre destinatii de schi si sporturi de iarna, pachete turistice de tip city-break in orase europene si destinatii exotice indepartate, dar chiar daca au beneficiat de un numar mare de zile libere, doar 10.870 de turisti romani au apelat la agentiile de turism pentru petrecerea Revelionului in strainatate, restul preferand sa isi organizeze excursia pe cont propriu.
Astfel, numarul turistilor care au apelat la agentii a scazut cu aproximativ 2% fata de anul 2019, acestia cheltuind aproximativ 6,015 mil. EUR. Cei mai multi si-au cumparat pachete pentru destinatii de schi si sporturi de iarna in Austria, Franta, Italia si Bulgaria, reiese din calculele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Ca si in anii trecuti, city break-urile si tarile cu clima calda au fost cele mai cautate de catre turistii romani de sarbatori.
De la an la an, romanii tind sa-si organizeze pe cont propriu vacantele, folosind sisteme de rezervari online pentru a-si cumpara servicii turistice. Majoritatea rezerva in special biletul de avion si cazarea in destinatii externe, renuntand la serviciile de masa si agrement, pe care le achizitioneaza la fata locului.
In acelasi timp, circa 170.000 de turisti si-au petrecut Revelionul 2019/2020 in statiunile din tara, cu 2,5% mai mult decat in anul precedent, unde au cheltuit aproape 44 mil. EUR, in crestere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019.
La nivel national s-a inregistrat o crestere cu 2,5% a numarului de turisti. Asa cum era de asteptat, cel mai mare numar de locuri vandute de Revelion s-a inregistrat in turismul rural, 58.500 de turisti petrecandu-si noaptea de Revelion la pensiuni, cu 2,6% mai multi fata de anul trecut. Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Ranca, Straja, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.
Statiunile balneare au gazduit de sarbatorile de iarna peste 25.600 de romani, in scadere cu 9,3%, fata de anul trecut. Pentru zonele montane au optat 49.300 de persoane, cu 32.4% mai mult fata de anul trecut, principalele statiuni montane fiind arhipline in aceasta perioada. 
Romanii au cheltuit peste 210.857 mil. RON pentru achizitionarea pachetelor de Revelion in tara, in crestere cu 17,5% fata de anul anterior. 

Source: Economica