Topul cele mai importante cinci orase ecologice din lume

Potrivit unui clasament realizat de opentravel.com, Amsterdam, Victoria, Malmo, Hamburg si Masdar sunt cele mai importante cinci orase ecologice din lume, care aplica un set de reguli pentru diminuarea poluarii si pentru reducerea energiei electrice.

In Amsterdam, milioane de biciclisti au renuntat treptat la noxele masinilor, iar autoritatile mizeaza pe faptul ca prin transformarea orasului intr-unul inteligent din punct de vedere ecologic, vor stimula economia, prin investitii public-private si vor reduce emisiile cu 40% pana in 2025. Anul trecut 12.000 de case au instalat un sistem de economisire a energiei si a costurilor cu energia, produs in colaborare de IBM si Cisco, iar Utrechtsestraat, una din principalele strazi comerciale din centrul orasului, se numara printre primele strazi care foloseste energia curata, dupa instalarea de panouri solare pe statiile de transport in comun.

Victoria, capitala Columbiei Britanice, a introdus un model de autobuz supraetajat hibrid, primul de acest gen din Canada, cu scopul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2012. De asemenea, au fost amenajate numeroase piste pentru biciclisti, fapt pentru care orasul este numit Capitala ciclistilor din Canada. Autoritatile s-au angajat sa implementeze proiecte destinate economisirii energiei sau sisteme de reducere a deseurilor si de reciclare a cat mai multor materiale organice. Toate casele din oras vor trebui sa respecte standardele LEED Silver, care presupune un consum de apa redus cu 22% si o economie de energie de 31%.

In Malmo, autoritatile suedeze promoveaza descoperirea unor energii alternative, economisirea la maximum a celor existente si protejarea biodiversitatii, prin proiectul Bo01, realizat pe spatiul unei foste zone industriale, care va cuprinde un cartier eco ultra modern, care va gazdui 10.000 de locuitori permanenti, studenti si 20.000 de muncitori. Casele din cartier vor primi energia necesara prin intermediul a 1.400 mp de panouri solare, a sistemelor eoliene sau de la hidrocentrale.

In Hamburg se dezvolta un nou prototip de asezare eco, cu unitati locative, spatii de productie, birouri, hoteluri, magazine si restaurante, in cadrul unui proiect in valoare de 120 mil. EUR, care in prezent a ajuns la 25 mil. EUR. O parte din constructiile industriale vechi au fost modernizate si incluse in planul urbanistic, folosindu-se pe cat posibil materialele originale, consumul de energie a scazut cu 30%, iar doua turbine eoliene amplasate pe doi zgarie-nori genereaza peste 10% din nevoia de electricitate a complexului.

In Emiratele Arabe Unite, orasul Masdar isi propune sa reduca emisiile de carbon, planul urbanistic al orasului bazandu-se pe folosirea energiilor alternative, in special energia solara. Pana in 2016 vor fi construite mai multe centre comerciale, hoteluri si facilitati destinate mediului de afaceri, sau de divertisment. Accesul masinilor va fi complet interzis, transportul in comun fiind posibil cu vehicule magnetice puse in miscare de energia solara. La periferia orasului se vor construi parcuri eoliene care vor genera o putere de 60 de megawati, care va fi folosita in constructii, iar autoritatile spera sa termine constructia celei mai mari centrale electrice pe baza de hidrogen.

Source: Bloom Biz