Topul Lonely Planet al celor mai spectaculoase destinatii de alpinism din lume

Pe site-ului lonelyplanet.com se regaseste top cinci al celor mai fascinante destinatii pentru alpinism din lume.

Una dintre cele mai deosebite experiente este ascensiunea templelor maya din Tikal, Guatemala. Cel mai inalt si mai solicitant este Templul IV, aflat in partea de vest a complexului. Alte trei temple au fost descoperite de arheologi in aceasta zona, in timp ce multe altele inca zac acoperite de vegetatie din jungla Peten.

O alta atractie o reprezinta escaladarea dunelor de nisip din parcul Sossusvlei, Namibia. Inaltimea dunelor din aceasta regiune este relativ mica, de doar 325 m, insa parcul acopera aproape peste o treime din suprafata tarii.

Perito Moreno, Argentina, este unul dintre putinii ghetari de pe planeta care nu isi pierd din volum, dimpotriva, se afla intr-o continua dezvoltare, modificandu-si atat inaltimea de 60 m, cat si lungimea de 3 km. Ghetarul protejeaza si o grota subterana.

Piscurile cu o inaltime de doar 450 m ale Old Man of Hoy din salbatica Insula Orkney, Scotia, se afla chiar pe coasta marii si au o parte expusa valurilor. Prima data alpinistii au incercat sa urce pe acest pisc in 1966, cu mult timp dupa ce Everestul a fost cucerit.

Parcul National al Vulcanilor din Insula Mare, Hawaii, reuneste cinci vulcani, unii activi, oferind un peisaj spectaculos cu pietre din lava intarita, lipsite de vegetatie. Autoritatile au amenajat 240 km de sosea, care se ramifica inspre zone mai putin vizitate ale parcului. Din loc in loc, se pot obseva omagiile si ofrandele aduse de localnici zeitei Pele, divinitatea hawaiiana care controleaza Focul.

Source: Bloom Biz