Top case neconventionale

Fie ca sunt uniformizate prin legi sau lasate la voia constructorilor, casele sunt in sinea lor constructii singulare, unice. Putine constructii sunt mai deosebite decat aceste case, prezentate de ThisOldHouse.com.

Casa rotativa

Un arhitect german si-a construit lacasul ecologic pentru sine, in 1994. Numita si “Floarea soarelui”, casa a fost construita astfel incat sa se invarta in jurul axei sale.

Pe o parte a casei, care sta toata ziua orientata spre soare, se afla toate ferestrele. Cealalta jumatate este puternic izolata pentru a dispersa caldura din timpul verii si pentru a pastra racoarea, fara a fi nevoie de un aer conditionat.

Pe acoperis, apa de ploaie este incalzita de soare. De altfel, panourile solare situate pe acoperis genereaza de sase ori mai multa energie decat are nevoie casa.

Micro-casa de pe plaja

Casa de vacanta proiectata de Frank Gehry arata cum se pot folosi materialele de constructii, intr-un mod plin de imaginatie si responsabilitate.

Construita in 1984, pentru scriitorul american Bill Norton, casa prezinta la intrare o bolta din lemn si foloseste BCA si placaj pentru a conecta scarile de metal de structura centrala.
In turn sta adapostita camera de lucru.

Mingea de golf

In anii ‘70, o companie de constructii americana ridica “Dinesphere”, o cladire in forma de minge de golf. Insa falimentul a obligat compania sa-si vanda constructia la scurt timp.

Un restaurator a cumparat-o pentru el si sotia lui, astfel ca in 1991 s-au mutat in interiorul mingii.
Casa are 315 m2 si este impartita pe trei nivele, cu o bucatarie si living la primul nivel, camera de oaspeti si dining la al doilea si un dormitor, la cel mai inalt nivel.

Container City

Nu o casa, ci  un adevarat complex. Container City a fost construit din containere reciclate. Initial ar fi trebuit sa ofere spatiu pentru studiourile artistilor la preturi acceptabile.
In cele din urma a devenit spatiu rezidential si de birouri conectate printr-un sistem de poduri si lifturi interne.

Coliba la inaltime

Takasugi-an (”casuta prea inalta”) este o abordare moderna a unei constructii traditionale. Constructia proiectata de un arhitect japonez a fost ridicata in 2004, pe trunchiurile a doi castani.
Pentru a intra in casa modesta, trebuie sa urci pe scari din lemn si sa iti lasi incaltamintea la intrare.

Manastirile Meteora

Pe marginea unei prapastii de 300 de metri, manastirile de pe muntele grecesc Meteora adaposteste calugari inca din secolul 11.

Sase constructii din complex sunt inca folosite si deschise publicului care se aventureaza pe munte.

Elefantul Lucy

Primul proprietar al constructiei in forma de elefant spera ca locuinta sa va atrage potentialii cumparatori interesati de pamanturile din zona pe care de altfel de le detinea.
Miscarea de promovare a fost una lipsita de succes. “Lucy” are o inaltime de 20 de metri si poate fi vazuta cu ochiul liber de la o distanta de 10 kilometri.

Blob

Vechea rulota a fost redesenata sub forma unei case “blob” portabile.

Are doua usi hidraulice care se deschid pentru a forma un baldachin. Cand usile sunt inchise, rulota apare ca un “ou spatial”, complet mobilat, cu o bucatarie, o baie completa, spatiu de depozitare si un pat.

Source: Flux Imobiliar