Tichetele de vacanta ar putea fi reintroduse

De anul viitor ar putea fi reintroduse tichetele de vacanta, eliminate in anul 2010, iar institutiile si companiile de stat sunt obligate sa le acorde, in cuantum de 3.600 RON/angajat.
Modificarile propuse de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, MDRT la un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara prevad extinderea acordarii tichetelor pentru societatile si institutiile care angajeaza functionari publici.
Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 RON.
In prezent, ordonanta de urgenta din 2009 prin care tichetele de vacanta au fost introduse se afla in dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputatilor. Reprezentantii MDRT doresc sa depuna mai multe amendamente.
In acelasi timp, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, solicita eliminarea impozitarii cu 16% a tichetelor de vacanta. Aceasta eliminare ar trimite in concedii in tara peste 1,5 milioane de angajati din sectorul privat, care ar genera incasari din turism de mai mult de 1,2 mld. EUR, potrivit calculelor FPTR.
Din cauza impozitarii, numarul tichetelor de vacanta utilizate de catre angajatorii privati este aproape nul.
Pe de alta parte exista exemple pe scara larga la nivelul Europei, in tari precum Franta, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elvetia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanta a fost implementat si pus in practica cu succes.

Source: 9AM