Terenurile de la munte sunt foarte cautate de investitorii in turism

Investitori romani dar mai ales straini au manifestat in ultima perioada un interes deosebit pentru terenurile de la munte, in vederea construirii de hoteluri si pensiuni. Agentiile imobiliare deruleaza tranzactii cu terenuri la preturi cu peste 50% mai mari decat in 2004, preturile terenurilor variind de la 220 EUR/mp in Poiana Brasov, la 150 EUR/mp in Sinaia si intre 85 si 115 EUR/ mp in Predeal.

In lipsa terenurilor disponibile, un om de afaceri romano-american a concesionat de la Ministerul Culturii fostele grajduri regale de langa castelul Peles din Sinaia pe care le-a transformat in actualul hotel Bastion. Contractul este incheiat pe 25 de ani, prevede o chirie lunara de 2.500 USD si conditii stricte ce prevad conservarea locatiei, considerata monument istoric.

Cu toate acestea, reprezentantii hotelurilor din Brasov si de pe Valea Prahovei sustin ca profitabilitatea este foarte scazuta, in jur de 6%, activitatea fiind sustinuta in principal de turismul de afaceri. Este cazul hotelurilor care dispun de sali de conferinte, Bastion din Sinaia, Belvedere din Predeal, Piatra Mare din Poiana Brasov. Hotelul Orizont din Predeal, axat pe turismul de relaxare, estimeaza un profit de doar 2-3%.

Totodata, agentia Danubius din Constanta, care aduce anual pe litoralul romanesc peste 20.000 de turisti straini, nu a reusit sa vanda pachete turistice in zonele montane, conditiile esentiale pentru straini fiind existenta unui domeniu de schi competitiv si tarife scazute ale hotelurilor, similare celor din statiunile montane din Bulgaria, Cehia sau Slovacia.

In statiunile montane exista 850 de unitati de cazare, din care 88 sunt hoteluri, cu o capacitate totala de 11.242 locuri.

In 2004 in statiunile montane au fost inregistrati 836.298 de turisti, din care 493.959 au stat la hoteluri iar ceilalti la vile, cabane, moteluri sau pensiuni.
Source: Capital