Temperaturile crescute aduc pierderi de 1 mil. EUR/zi hotelurilor si restaurantelor din statiunile montane

Lipsa zapezii din statiunile montane si temperaturile crescute, care fac imposibila producerea zapezii artificiale, au redus cu 70-80% numarul turistilor afllati la munte in luna ianuarie fata de anul trecut, producandu-le hotelurilor si restaurantelor pierderi de peste 1 mil. EUR/zi.
Omul de afaceri George Copos, care detine trei hoteluri si o firma de transport pe cablu in Poiana Brasov a declarat ca industria hoteliera si cea de transport pe cablu sufera din cauza absentei turistilor.
Copos a precizat ca pentru transportul pe cablu, in care s-a investit 17 mil. EUR, se va inregistra o nerealizare a bugetului de mai mult de jumatate, iar la hoteluri unde s-au efectuat investitii de peste 20 mil. EUR, in luna ianuarie se va inregistra o scadere la jumatate a bugetului estimat initial.
Dan Malusel, proprietarul hotelului Ursuletul si al discotecii The Office din Predeal a declarat ca gradul de ocupare in Predeal, dar si in alte statiuni, a scazut la 20% in weekend si la 0% in timpul saptamanii. Anul trecut, gradul de ocupare in luna ianuarie a fost de 80-90%, iar in acest an, in perioada 4-11 ianuarie au fost anulate toate rezervarile pentru restul lunii ianuarie, a precizat Malusel.
Totodata, au fost anulate si evenimentele sportive care trebuiau sa se tina ina ceasta perioada. Printre acestea se numara si campionatul international de snowmobile, care trebuia sa aiba loc la Predeal in perioada 24-26 ianuarie, unde erau asteptati peste 200 de participanti din sase tari. Acesta a fost amanat pentru inceputul lui martie.
Directorul hotelului Piatra Mare din Poiana Brasov, Lucian Barna, a declarat ca in prezent unitatea are 20% din turistii care veneau anul trecut in ianuarie.
Bogdan Garbacea, directorul economic al firmei Cheile Gradistei a declarat ca in acest an au fost inchise cele doua complexuri cu 800 de locuri din Moeciu si Fundata unde firma mai detine si doua partii de schi. Acestea au fost inchise datorita temperaturile crescute din aceasta perioada. 
Potrivit Institutului National de Statistica, in luna ianuarie a anului au ajuns in statiunile de la munte aproximativ 468.000 de turisti.
Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR a declarat ca daca in luna ianuarie a acestui an vor fi in total 150.000 – 170.000 de turisti la munte, va fi bine. Hotelurile mari merg ceva mai bine pentru ca au semnate contracte corporate si evenimente, dar pensiunile si unitatile mici au scaderi de 80-90%, a precizat reprezentantul FPTR.
Turoperatorii spun ca pierderile ar fi mult mai mici daca oferta din statiunile montane ar include mai multe posibilitati de agrement.

Source: Gandul