Tarom si Airbus creaza prima fabrica de biocombustibili din Europa

Companiile Tarom si Airbus impreuna cu un consortiu de parteneri vor dezvolta prima retea din Europa privind productia si comercializarea de biocombustibili pentru transportul aerian, proiect al carui centru va fi in Romania.
 
Proiectul va utiliza o varietate de surse de biomasa pentru material prima, insa va pune accent pe camelina, care a fost aleasa ca materie prima datorita potentialului sau energetic ridicat, al cerintelor reduse de alternare a culturilor, al potentialului ridicat de reducere a noxelor cu efect de sera si a cantitatilor reduse de apa necesare acestei plante.
 
In cadrul proiectului, managementul va fi realizat de o organizatie non-guvernamentala romaneasca, in timp ce Airbus va sprijiini procesul de obtinere a autorizatilor pentru productie si va coordona evaluarea efectelor produselor de biocombustibil asupra motoarelor si a sistemelor de functionare ale aeronavelor.
 
Consortiul de proiect va colabora cu Facultatea de Agronomie Bucuresti si cu Centrul de biotehnologie al Facultatii de Medicina Veterinara, BIOTEHGEN, in etapa de amenajare a culturilor de camelina, de recoltare si de productie.
 
Din consiliul de conducere al asociatiei non-guvernamentale fac parte Tarom, alaturi de compania Honeywell’s UOP, Compania de Camelina a Spaniei, CCS si Airbus.
 
Bio-kerosenul se afla in etapa finala de aprobare de catre Asociatia Internationala pentru Testarea Materialelor in SUA, pentru ca utilizarea acestuia in proportie 50%, in combinatie cu combustibilul traditional, sa devina obligatorie in cadrul zborurilor comerciale.
 
Source: Curierul National