Tarifele hotelurilor din Bucuresti au scazut la jumatate fata de anul 2008

Potrivit directorului general al hotelului Ramada Majestic din Bucuresti, Mihai Acatrinei, tariful mediu al hotelurilor din Bucuresti a scazut sub 100 EUR, chiar si la hotelurile de cinci stele, fata de 120-160 EUR in 2008, iar numarul evenimentelor s-a redus cu aproximativ 30%, ca urmare a restrangerii segmentului de business.

De asemenea, perioada medie de sedere a unui turist intr-un hotel din capitala a coborat la 1,1 – 1,2 nopti, de la 2,8 nopti in urma cu doi ani.

Tariful mediu din aceasta toamna la hotelul Ramada Majestic, clasificat la patru stele, este cu 20-25% sub nivelul din toamna anului trecut si cu 50% mai redus decat acum doi ani, iar gradul de ocupare este de 55-60%, fata de 80% in toamna 2008.

Si proprietarul lantului Continental, Radu Enache, a declarat ca tariful mediu pentru hotelurile de patru si cinci stele din Bucuresti a scazut la 66 EUR, iar gradul de ocupare s-a diminuat cu 20% fata de anul trecut.

Hotelurile din lantul Continental au avut in acest an un grad mediu de ocupare de 52%, iar incasarile au crescut cu doar 2%, in conditiile in care capacitatea de cazare s-a majorat cu 15%, prin deschiderea Grand Hotel Continental din Bucuresti si Ibis Sibiu.

Radu Enache a stopat investitii 24 de mil. EUR, care vizau deschiderea a doua hoteluri la Timisoara, iar pentru anul viitor nu intrevede nici o solutie pentru iesirea din criza.

Prim-vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, FIHR si administratorul hotelului Ambasador din Capitala, George Turna, considera, de asemenea, ca starea industriei hoteliere este un rezultat al tuturor celorlalte activitati economice si ca situatia nu se va ameliora, atata timp cat economia nu iese din criza.

Si Josef Goschy, proprietarul lantului Unita Turism, a declarat ca in acest an afacerile merg mai prost ca niciodata si considera ca, pentru iesirea din criza, ar trebui incurajate investitiile, iar bancile sa inceapa sa scada dobanzile la 5-6%, de la peste 12% in prezent.

Source: Bloom Biz