Tara Hategului a fost declarata Geopark al Dinozaurilor

Geoparkul Dinozaurilor din Tara Hategului a fost recunoscut si introdus luna aceasta in circuitul geoparkurilor, astfel tara noastra este singura tara sud-est europeana care face parte din circuitul geoparkurilor.

Cei care au promovat proiectul sunt prof. dr. Dan Grigorescu care este Presedinte de onoare al Asociatiei europene a paleontologilor de vertebrate si lectorul Alexandru Andrasanu, ambii de la Catedra de Paleontologie a Universitatii din Bucuresti. Prof. dr. Dan Grigorescu a primit, la cea de a VI-a Intalnire a Retelelor Geoparkurilor Europene, desfasurata la Lesbos, in Grecia, placa prin care Tara Hategului devine Geopark al Dinozaurilor.

Conditiile acceptarii unei zone in Reteaua Europeana a Geoparkurilor sunt: existenta unui teritoriu destul de mare delimitat geografic, zona trebuie sa detina situri de importanta geologica deosebita, sa existe si alte locuri de interes arheologic, cultural, istoric.

Trei ani au la dispozitie autoritatiile locale, forurile stiintifice si localnicii pentru a realiza proiectul iar daca nu se va reusi, atunci Tara Hategului isi va pierde calitatea de membru al Retelei europene a Geoparkurilor, respectiv sprijinul si recunoasterea internationala.

Universitatiile Bucuresti, Petrosani si Academia de arhitectura Ion Mincu au semnat un parteneriat cu cele 11 comune din zona, cu orasul Hateg si Consiliul Judetean Hunedoara pentru a contribui la dezvoltarea durabila a zonei prin managementul integrat al patrimoniului geologic si cultural-istoric.

Conceptul si metodologia au fost lansate in 1999 sub egida UNESCO, de catre Reteaua europeana a Geoparkurilor pentru a institui o noua structura de management a protectiei mediului in stransa legatura cu protectia si valorificarea patrimoniului cultural si istoric dintr-o regiune. Rezervatia geologica Haute Provence din Franta a fost primul geopark si a fost infiintat in 2000.
Source: Ziua