TAROM cauta solutii pentru achizitia a doua avioane lung curier, pana la sfarsitul acestui an

Pe data de 13 februarie, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, s-a intalnit cu reprezentantii conducerii companiei nationale TAROM. Acesta a cerut conducerii solutii pentru achizitionarea a doua avioane lung curier, pana la sfarsiul acestui an, care sa inlocuiasca modelele A310, singurele care puteau opera zboruri directe spre New York si Beijing, retrase anul trecut din flota companiei. 
Pana in 2003, avioanele A310 au fost utilizate pe curse spre Bangkok, Beijing, New York, Singapore, Montreal, dar si spre destinatii europene. Pe fondul unor pierderi de 10 mil. USD pe an, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor in 2003, decide inchiderea rutelor spre New York si Beijing, care erau operationale din 1974, de pe vremea lui Nicolae Ceausescu.
Cele doua avioane au fost modernizate in 2007 la uzinele Airbus din Bordeaux si au reintrat in circuit. Pana la sfarsitul anului trecut, Tarom a operat cu cele doua A310 zboruri spre Madrid, Amsterdam si chiar spre Timisoara. 
Cele doua avioane A310 au fost evaluate la 5,1 mil. USD, respectiv 5,3 mil. USD. Compania vrea sa vanda cele doua avioane, insa nu a fost luata nicio decizie cu privire la forma de valorificare. 
In programul de guvernare al PSD se arata ca se doreste cumpararea de  noi avioane pentru TAROM: „Reinnoirea de urgenta a flotei Tarom prin achizitionarea in rate (leasing) a 30 de aeronave moderne cu un consum scazut de combustibil si poluare fonica cat mai redusa”, se arata in documentul citat. Tot aici se precizeaza ca se intentioneaza „realizarea de urgenta a unei evaluari riguroase a personalului companiei si optimizarea resursei umane coroborata cu o crestere salariala la anumite compartimente acolo unde salariul este foarte scazut”.
Reluarea zborurilor lung curier ale Tarom este dorita inca din 2013, atunci cand ministrul de la acea vreme, Ramona Manescu, anunta reluarea acestor zboruri. In 2014 insa, fostul director al Tarom, Christian Heinzmann, declara caautoriatile din Rusia nu au acordat drept de survol in spatiul aerian rusesc. 
 

Source: Economica