Strategia Dunarii are ca scop dezvoltarea economica si sociala a macro-regiunii dunarene

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, SUERD, reprezinta o initiativa politica a Romaniei si Austriei, din 2008 si s-a dezvoltat ca un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunarii. Acesta are ca scop dezvoltarea economica si sociala a macro-regiunii dunarene, prin consolidarea implementarii in regiune a politicilor si legislatiei UE.
La Strategia Dunarii participa 14 state, dintre care 9 state membre UE – Austria, Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Germania – ca stat federal si prin landurile Baden-Wurttemberg si Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, si 5 state ne-membre UE – Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova si Ucraina.
In baza propunerii Comisiei Europene de modificare a geografiei programelor de cooperare transnationala pentru perioada 2014- 2020, a fost elaborat Programul Transnational Dunarea.
Romania participa cu tot teritoriul in cadrul acestui program, care are drept scop finantarea proiecte implementate intr-un parteneriat transnational extins, avand ca obiectiv imbunatatirea politicilor publice si a cooperarii institutionale in domeniile prioritare stabilite de catre statele participante, in acord cu obiectivele Strategiei UE 2020 si SUERD.
Ministerul Turismului, chiar daca nu este gestionarul acestui program la nivel national, se va implica activ in identificarea celor mai bune proiecte publice propuse spre finantare.
In acest sens, potrivit unui comunicat de presa, Ministerul Turismului va avea o serie de discutii cu autoritatile si institutiile publice centrale, regionale si locale, universitati, institute de cercetare, ONG-uri si alte organizatii din mediul public si privat care participa la consultarile realizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate Nationala si Punct National de Contact, in vederea lansarii celui de-al doilea apel de proiecte pe Programul Transnational Dunarea 2014-2020.
Potrivit aceluiasi comunicat, suma de circa 60 mil. EUR aflate la dispozitia Romaniei prin acest program poate sustine investitii care sa aduca crestere economica, prin valorificarea uriasului potential turistic national.

Source: Capital