Standard&Poor’s: cresterea economica se va accelera gradual pe perioada 2013-2016

Agentia de rating Standard&Poor’s a imbunatatit perspectiva rating-ului Romaniei pentru obligatiunile pe termen scurt si termen lung emise in moneda straina si locala de la stabila la pozitiva. Aceasta este prima modificare in sens pozitiv a perspectivei rating-ului Romaniei operata de S&P din ultimii 5 ani.
Standard&Poor’s a precizat intr-un comunicat de presa ca imbunatatirea perspectivei se datoreaza progresului Romaniei in ajustarea economiei, progreselor politicii bugetare si reducerii deficitului de cont curent. Agentia de evaluare apreciaza faptul ca economia Romaniei s-a consolidat bugetar si ca in 2013 va fi atinsa tinta de deficit de 2,5% din PIB; de asemenea au fost remarcate progresele in directia reducerii arieratelor sectorului public.
Agentia de evaluare apreciaza dezvoltarea si deschiderea economiei romanesti, cu exporturi in crestere in urmatorii ani, reflectand cresterea competitivitatii. Totodata cresterea economica se va accelera gradual pe perioada 2013-2016, potrivit agentiei de rating.
De asemenea, Standard&Poor’s apreciaza incheierea Acordului preventiv cu FMI considerand ca acesta va sprijini eforturile Guvernului in continuarea reformelor structurale.
Potrivit agentiei de rating, continuarea consolidarii bugetare, a reformei in domeniul finantelor publice precum si restructurarea intreprinderilor de stat, vor putea conduce in 2014 la actiuni de crestere a ratingului acordat Romaniei

Source: Ministerul de Finante