Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primele 4 luni ale acestui an au crescut cu 12,8%

In datele furnizate pe data de 5 iunie de catre Institutul National de Statistica, INS, se arata ca, per total, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primele 4 luni au ajuns la 1,695 milioane, in crestere cu 12,8% aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai ocupate structuri de cazare au fost cele de pe navele de croaziera, unde indicele de ocupare a fost de aproximativ 94%, spre deosebire de indicele hotelurilor care a fost de doar 33%.

Cresteri insemnate ale innoptarilor s-au inregistrat in spatiile de cazare pe nave, hoteluri pentru tineret, hosteluri sau pensiuni turistice rurale.

Innoptarile inregistrate in aceeasi perioada in structurile de primire turistica au inregistrat o crestere cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 4,203 milioane.

Scaderi fata de primele patru luni din 2006 s-au inregistrat la vile turistice si campinguri. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de 27,5% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,3%.

Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 79,9% din numarul total de innoptari iar turistii straini au reprezentat 20,1% din numarul total de innoptari.

Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in perioada mentionata 78,1% din numarul total de sosiri.

Turistii straini au reprezentat 21,9% din numarul total de sosiri, ponderile fiind aproximativ egale cu cele din perioada ianuarie-aprilie din anul trecut.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele 4 luni ale acestui an de 1,713 milioane, in crestere cu 13,3% fata de perioada similara din 2006.

Majoritatea turistilor straini au provint din tari situate in Europa, 94,5% iar 59,7% au provenit din statele Uniunii Europene.

Plecarile turistilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost de 2,87 milioane, in crestere cu 22%.
Source: Adevarul