Situatia statiunilor balneare

Statiunea Sovata a fost privatizata in anii 2000-2001 iar hotelurile existente au intrat in proprietatea societatilor Alunis SRL, respectiv Balneoclimaterica SA. Societatea Alunis detine hotelul Alunis, vilele Maria, Magdalena, Parc si cabana Alunis iar societatea Balneoclimaterica, care este controlata de catre compania Salina Invest, avand ca actionar majoritar lantul Danubius Hotels, detine hotelurile Sovata, Bradet si Faget. Hotelul Sovata a fost renovat anul trecut iar veniturile s-au ridicat la 134 miliarde lei. Pentru sezonul de iarna Sovata dispune si de o partie de schi.

Statiunea Baile Herculane se afla inca in reconstructie. Hotelurile Roman, Hercules sau Afrodita prezinta si in prezent conditii minime pentru cazare iar unele unitati sunt in stare de degradare. In statiune mai exista si cateva investitii private construite de la zero care in prezent sunt minihoteluri moderne.

Statiunea Calimanesti-Caciulata a fost privatizata in ultimii ani iar in prezent este detinuta de patru firme, toate cu capital romanesc, acestea obtinand controlul asupra celor patru hoteluri care insumeaza 1.415 locuri de cazare si 28 de vile si pensiuni care insumeaza circa 2.000 de locuri. Compania care detine cele patru hoteluri, Calimanesti-Caciulata SA, a inregistrat anul trecut un profit substantial iar actionarii statiunii au declarat ca investitiile vor fi indreptate spre modernizarea spatiilor de cazare. In statiune numarul turistilor a crescut usor iar gradul de ocupare a fost 84% in sezon.

In statiunea Slanic Moldova, administrata de societatea Perla Moldovei, exista patru hoteluri importante si baze de tratament care isi desfasoara activitatea in mod constant.
Source: Saptamana Financiara