Situatia actuala a principalelor investitii de pe litoralul romanesc de la privatizarea din 2002

In 5 ani de la marea de la marea privatizare a hotelurilor de pe litoral, din 2002, unii proprietari au investit masiv in hotelurile achizitionate, unii le-au scos la vanzare, in timp ce altii nici nu au investit, nici nu au vandut.

O convingere comuna a investitorilor este ca, indiferent de modelul de business pe care il aplica, afacerile lor in turism nu-i vor ruina deoarece valoarea imobiliara a hotelurilor pe care le detin creste constant, spre exemplu in statiunea Mamaia rata medie de crestere este de 10-15% pe an.

Daca s-ar efectua un top al investitorilor de pe litoral, primul loc ar fi ocupat omul de afaceri de origine libaneza, Mohammad Murad, care a investit pana in prezent 50 milioane EUR si mai are in desfasurare proiecte de o valoare egala.

Mohamad Murad intentioneaza sa construiasca apartamente de vacanta pe terenul de aproximativ 8 ha detinut intre Mamaia si Navodari, transformand zona intr-o ministatiune, denumita Mica Europa, care ar putea fi inaugurata in 2009.

Pana in prezent, Mohammad Murad a construit deja 2 ansambluri rezidentiale cu apartamente de vacanta, Coral Beach si Summer Land I, care au fost vandute si mai deruleaza o investitie de 15 milioane EUR intr-un nou complex rezidential cu 400 de apartamente. Mohammad Murad estimeaza ca daca apartamentele construite acum vor fi inchiriate doar pe perioada verii, investitia va fi recuperata in 7 ani.

In prezent, Mohammad Murad cauta o finantare in valoare de 20 milioane EUR pentru a construi inca 5 hoteluri langa ansamblurile rezidentiale. Aceasta suma va reprezenta 70% din valoarea proiectului, diferenta fiind asigurata din capitalul propriu.

Mohammad Murad nu exclude complet posibilitatea unei vanzari insa acest lucru ar putea fi luat in calcul peste cativa ani, dupa ce vor fi finalizate proiectele.

Mohammad Murad, impreuna cu fratii sai, detine afaceri in domenii variate precum fast-food-ul Spring Time, productie de conserve Mandy, constructii prin compania Triumf Construct si turism.

In 2006 hotelurile care sunt situate in statiunile Mamaia, Olimp si Jupiter au inregistrat vanzari de 8,5 milioane EUR.

Omul de afaceri a precizat ca in perioada urmatoare se va concentra pe hotelul detinut in statiunea Mamaia si nu exclude posibilitatea de a vinde cele doua Majestic-uri clasificate la de 3 stele, pe care le detine in Olimp si Jupiter.

Perioada de amortizare a investitiei realizate in cele 4 hoteluri detinute de Mohammad Murad pe litoral este de aproximativ 12 ani.

In statiunea Mamaia Mohammad Murad a luat in concesiune 120.000 mp de plaja, in amenajarea carora a investit aproximativ 1 milion EUR.

Un alt investitor, Dumitru Becsenescu a cumparat in 2003 fostul complex Jupiter-Junona, cu 309 camere sperand ca a realizat o investitie buna, insa a constatat ca viteza de recuperare a investitiilor este sub asteptarile pe care le avea.

Dumitru Becsenescu, a schimbat denumirea hotelului in Fantasy Beach care este clasificat la 4 stele si a precizat ca nu exclude posibilitatea vanzarii unitatii deoarece, considera el litoralul romanesc nu a ajuns inca la nivelul de a genera suficiente venituri pentru amortizarea investitiilor si ca abia peste 2-3 ani va veni si vremea litoralului romanesc.

In prezent hotelul are o marja a profitului operational de peste 40% insa volumul afacerii este mic, de aproximativ 1,5 milioane EUR in 2006.

Omul de afaceri se asteapta ca in cazul unei tranzactii sa obtina pentru hotel intre 18 si 20 milioane EUR insa, daca l-ar vinde la valoarea de real estate, apreciaza ca ar putea lua chiar mai mult, aproximativ 25 milioane EUR. Hotelul se intinde pe un teren de 9.000 mp iar suprafata construita desfasurata este de 15.000 mp.

Dumitru Becsenescu a declarat ca ar exista mai multe categorii de potentiali cumparatori ai hotelului din statiunea Mamaia: investitori in scop speculativ – care sa revanda peste cativa ani mai scump, investitori imobiliari – care sa faca un plasament sau fonduri de in vestitii.

Proprietarul hotelului Riviera din statiunea Mamaia, Ion Tudor, estimeaza ca valoarea hotelului este de aproximativ 20 milioane EUR.

Ion Tudor a declarat ca in prezent se afla in discutii avansate cu investitori din Israel care ar putea cumpara hotelul la valoarea solicitata.

Hotelul Riviera este clasificat la 3 stele, detine 230 camere si se intinde pe o suprafata de 6.300 mp, proprietarul declarand ca 1 mp in zona costa 2.000 EUR.

Ion Tudor impreuna cu sotia sa, Maria, mai au si alte investitii hoteliere in statiunea Baile Olanesti unde intentioneaza sa construiasca o noua capacitate de cazare.

Ion Tudor a investit in hotelul de pe litoral 8 milioane EUR in care este inclus si pretul de achizitie iar in prezent hotelul inregistreaza venituri de 2,2 milioane EUR pe an, din care 1,2 – 1,5 milioane EUR reprezinta profitul net.

Daca Mohammad Murad a investit cel mai mult pe litoral, clasamentul dupa numarul de camere al proprietarilor de hoteluri ii plaseaza pe primul loc pe fratii Ioan si Viorel Micula, care controleaza grupul European Drinks.

Ioan si Viorel Micula detin in prezent pe litoral 12 hoteluri, 9 situate in Neptun-Olimp si 3 in Mamaia, avand o capacitate totala de 2.905 camere.

Proprietarii nu au efectuat insa investitii vizibile in cele 12 hoteluri, care au ramas clasificate la 2 stele, nivelul de confort la care au fost cumparate. Unul dintre hoteluri, Prahova din statiunea Neptun a fost declasificat la 1 stea, ca urmare a controalelor fostei Autoritati Nationale pentru Turism.

Coactionar in cele noua hoteluri de la Neptun-Olimp alaturi de fratii Micula a fost si SIF Transilvania care detinea aproximativ 40% din fiecare hotel insa, in luna octombrie 2006, si-a vandut participatia catre grupul European Drinks, care a precizat ca nu intentioneaza sa le valorifice in viitorul apropiat.

Omul de afaceri George Copos care controleaza grupul Ana Hotels, a efectuat investitii importante in hotelurile detinute pe litoral in statiunea Eforie Nord, Europa si Astoria.

In luna august 2004, George Copos a declarat la inaugurarea portului Europa Yacht Club, ca investitia sa de 2 milioane EUR in primul port privat de agrement din Romania va fi si ultima pe care o face pe litoral.

Directorul de operatiuni al Ana Hotels, Pierre Boissel, estimeaza ca peste 3 ani investitia in hotelul Europa, care se ridica la aproximativ 22 milioane EUR va fi mortizata.

George Copos a investit in statiunea Eforie Nord aproximativ 25-30 milioane EUR, celelalte investitii fiind efectuate in hotelul Astoria, intr-un centru spa si in portul Europa Yacht Club.

Reprezentantii Ana Hotels au declarat ca hotelul Europa a inregistrat in primul semestru al acestui an venituri cu 50% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut iar pentru tot anul 2007 Pierre Boissel estimeaza ca cele doua hoteluri vor inregistra o cifra de afaceri de 4 milioane EUR.

In extrasezon, turismul de afaceri a crescut cu 40%, spune directorul de operatiuni, adaugand ca, datorita iernii blande, au avut loc conferinte in hotel inca din luna ianuarie. In conditiile in care hotelul Europa este deschis tot timpul anului, Pierre Boissel intentioneaza sa creasca gradul de o cupare de la 39%, cat a fost anul trecut, la 44%.

In vara anului trecut familia Adamescu a cumparat hotelul Rex din Mamaia, clasificat la 5 stele, de la omul de afaceri George Paunescu, pentru 10 milioane EUR.

Rani Palade Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a declarat ca suma a fost stabilita mai ales pe baza valorii imobiliare a hotelului si ca, atunci cand s-a hotarat sa cumpere hotelul de la familia Paunescu, nu s-a gandit la achizitia unui business, ci a unui brand.

La tariful de 230 EUR in timpul saptamanii si 300 EUR in weekend, hotelul are in varf de sezon o rata de ocupare de 100%.

Pana in prezent familia Adamescu a investit in total 12 milioane EUR in hotelul Rex, din care 10 milioane reprezinta pretul de achizitie si 2 milioane EUR fiind investiti in modernizare. Pe termen mediu, familia Adamescu estimeaza o investitie totala de 15-20 milioane EUR in modernizarea camerelor, dezvoltarea unui spa, a unui cazino si crearea unei zone comerciale.

Rani Palade Adamescu a declarat ca, fata de anul trecut, rata de ocupare in plin sezon a crescut cu aproximativ 40%, precizand ca, in aceasta perioada, aproximativ 60-70% din capacitatea de cazare este folosita.

Rani Palade Adamescu se gandeste deja la alte achizitii pe litoral si o posibila investitie ar fi complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din statiunea Olimp, care insumeaza 763 camere si care se afla in prezent in proprietatea AVAS.

Pana in prezent investitorii importantii in statiunile de pe litoralul Maraii Negre sunt Mohammad Murad care a investit 50 milioane EUR, urmat de George Copos cu 25-30 milioane EUR, Rani Adamescu cu 12-15 milioane EUR, Gheorghe Hagi cu 10-15 milioane EUR, Dumitru Becsenescu cu 13 milioane EUR si fratii Micula cu 5 -10 milioane EUR.

Proiectele rezidentiale de pe litoral au inceput sa concureze serios clasicele unitati de cazare, in ultimele luni mai multe companii anuntandu-si intentia de a investi in astfel de afaceri.

Vigroup va investi in total 300 milioane EUR in Costinesti pentru constructia complexurilor Alessandro care va avea 720 apartamente, Edoardo cu 312 apartamente, Francesca cu 70 apartamente si Eleonora cu 70 apartamente iar in statiunea Saturn va investi intr-un complex care va avea 558 de apartamente.

Compania Triumf Construct va investi in Navodari 15 milioane EUR pentru constructia Summer Land II care va avea 400 apartamente.

Compania Extenso va investi la Olimp 15 milioane EUR pentru constructia complexului Sara Sea View care va avea 128 apartamente.

Compania Imobiliara va investi in Neptun 15 milioane EUR in constructia complexului Neptun Plaza care va avea 152 apartamente.

Compania Exproconti va investi in localitatea Ovidiu in proiectul Cartierul Lacului care va avea 30 vile.

Compania Sunrise Investment va investi in localitatea Cumpana 50 milioane EUR in constructia cartierului Del Sole care va avea 400 vile.

Compania Tracon va investi in Mamaia in constructia cartierului Marina Regia care va avea 48 vile.

Compania Alcor va investi in Saturn in constructia complexului SaturnPark si in Olimp va investi 7,5 milioane in constructia complexului Cronos Residence.

Source: Money Express