Sezonul estival din acest an a redus cu 25% incasarile agentiilor de turism

Incasarile turoperatorilor din pachetele de vacanta pe litoralul romanesc au scazut cu peste 25%, a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT.

Si numarul turistilor s-a redus cu 15% fata de 2009, la aproximativ 1,8 milioane de turisti.

Scaderea mai accelerata a incasarilor provine din faptul ca, din cauza restrictiilor bugetare, cele mai cautate au fost ofertele speciale, la preturi mici, fara de care insa sezonul ar fi fost mult mai slab, apreciaza Martin.

In plus, desi au fost cateva weekend-uri in care statiunile au fost pline, gradul de ocupare nu a depasit 50% in timpul saptamanii, iar pe intregul sezon, hotelurile au fost ocupate in proportie de peste 60%.

In acelasi timp, numarul turistilor straini care si-au petrecut vacanta pe litoralul romanesc a crescut cu peste 30%, de la 3.000 la aproximativ 4.000 de persoane, in principal datorita cursei Air Berlin.

Presendintele ANAT estimeaza ca numarul turistilor straini se va dubla in sezonul viitor, ca urmare a introducerii a doua noi zboruri, Constanta – Tel Aviv.

Tarifele de anul viitor vor stagna, iar in sezonul intermediar, 15 iunie – 15 iulie si 15 august – 1 septembrie, sunt asteptate sa scada cu aproximativ 10%.

Source: Bloom Biz