Deschiderea pietei dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si aparitia caselor private de pensii si asigurari de sanatate vor constitui oportunitati de dezvoltare si provocari pentru turismul balnear din tara noastra. Pentru a rezista, jucatorii din industrie trebuie sa investeasca numai in reabilitarea infrastructurii de cazare peste 2 miliarde EUR.
De la 1 ianuarie, orice persoana dintr-o tara comunitara care detine o polita de asigurare poate veni la tratament intr-una din cele 40 de statiuni balneoclimaterice de dimensiuni mai mari din Romania. 60% din capacitatea de cazare a statiunilor balneoclimaterice este clasificata la 2 stele iar 20% este clasificata la 1 stea.
Presedintele Federatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, FPTBR, Nicu Radulescu, a declarat ca, in prezent, turismul balnear din Romania este dependent in proportie de 60%, de clientela venita prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a celei de Pensii dar ca, incepand din 2008, aceste subventii vor fi eliminate.
Printre punctelor slabe ale turismului balnear se numara infrastructura rutiera si de agrement, slaba pregatire a personalului, capacitatea slaba de elaborare si implementare a proiectelor europene, inexistenta parteneriatelor public-private si neimplicarea statului in sprijinirea dezvoltarii acestui sector.
Printre punctele forte ale Romaniei se numara bogatia resurselor si diversitatea formelor de relief, traditie in turismul balnear si tendinta de orientare a investitiilor straine spre regiuni cu resurse naturale.
Source: Adevarul