Seceta afecteaza croazierele pe Dunare

Datorita secetei cu care se confrunta Romania, nivelul Dunarii a scazut schiar si sub 2 m, iar vasele de croaziera cu turisti straini nu mai pot ajunge pana in Delta, turoperatorii estimand ca Romania va pierde astfel peste 3 mil. EUR daca autoritatile nu dragheaza fluviul.
Problema se pune in principal pe partea bulgara, intre Turnu Magurele si Giurgiu, unde exista un prag care se poate traversa foarte greu in prezent din cauza cotelor foarte mici.
Cei de la ministerul Transporturilor nu au ajuns la niciun rezultat cu partea bulgara, care refuza sa dragheze, iar romanii refuza si ei, pentru ca e obligatia Bulgariei, astfel ca toata lumea are de pierdut, a declarat Gheorghe Marginean, proprietarul agentiei Karpaten Turism.
Marginean estimeaza ca in cel mult o saptamana, dupa prognoza meteo si a cotelor apelor Dunarii, navele cu turisti nu vor mai putea ajunge in Delta.
Acesta a mai precizat ca anul trecut solutia a fost ca navele sa se opreasca la Turnu Magurele, la Calafat sau la Turnu Severin, si de acolo sa fie preluati turistii cu autocarele catre Delta. Costurile suplimentare pentru aceasta operatiune sunt suportate de touroperatori.
Karpaten Turism mai are de realizat, intre 1 august si inceputul lunii noiembrie, 304 croaziere pana in Delta, fiecare cu cate 135-150 de turisti. In afara de acestea, alte 60 de nave din portofoliul altor companii urmeaza sa ajunga in Delta Dunarii.

Source: Amos News