Se cauta solutii pentru extinderea pistei la Aeroportul International Cluj-Napoca

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat ca specialistii mai multor institutii cauta cea mai buna varianta pentru prelungirea la 3.500 m a pistei Aeroportului International din Cluj-Napoca, astfel incat sa nu se ajunga la devierea sau coborarea centurii.
Astfel, pista aeroportului clujean ar putea fi prelungita spre municipiul Cluj-Napoca si scurtata in partea opusa pentru a nu afecta centura Valcele-Apahida, aceasta fiind una din variantele luate in calcul de specialisti pentru a rezolva situatia, altele fiind devierea centurii sau impunerea de restrictii.
Uioreanu a declarat ca in toamna acestui an va fi finalizata prima etapa a proiectului, pista de 2.100 m, si apoi se va trece la etapa a doua, prelungirea pana la 3.500 m.
Directorul Aeroportului International din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, in ca extinderea pistei spre oras cu 200 m nu presupune demolarea de case, fiind teren suficient in zona. S-ar impune doar anumite restrictii la aterizare in partea spre oras, la avioanele transatlantice.
David Ciceo a mai precizat ca va fi facut si un studiu prin care se va stabili cum se va dezvolta infrastructura de transport intermodal la Aeroportul International din Cluj-Napoca. Studiul va fi facut in cadrul unui proiect cofinantat cu 2 mil. EUR din fonduri europene, avand ca scop integrarea transportului aerian cu cel feroviar si rutier.
Printre obiectivele proiectului se numara stabilirea necesitatii si oportunitatii construirii unei platforme de operare aeronave si unei platforme de cale ferata, unui terminal cargo si unei platforme de statie de cale ferata pentru transportul de persoane.

Source: Ziarul Financiar