Se asteapta noi deprecieri ale valorii si chiriilor cladirilor comerciale in trimestrul al treilea

Romania se afla foarte aproape de grupul tarilor – Grecia, Irlanda, Portugalia – afectate de criza datoriilor suverane
Companiile imobiliare din strai¬na¬tate si filialele acestora din Romania esti¬meaza pentru trimestrul III sca¬derea chiriilor pentru cladirile co¬merciale (retail si birouri), dar si a va¬lorii activelor imobiliare (in principal birouri) pe piata romaneasca, potrivit unui sondaj al The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), organi¬zatie profesionala la nivel international care in Romania reuneste 90 de top manageri din companii active pe piata consultantei si a tranzactiilor imo¬biliare.
Totodata, potrivit raportului RICS, operatorii din sectorul imobiliar nonrezidential au asteptari optimiste legate de interesul chiriasilor si al investitorilor pentru Romania.
Asteptarile privind evolutia chi¬riilor si a valorii activelor sunt negative in jumatate din tarile din Europa, previziunile legate de Grecia, Irlanda si Portugalia fiind cele mai pesimiste pentru urmatorul trimestru.
Pe urmatoarele locuri in ceea ce priveste perceptia pesimista privind posibi¬litatea cresterii chiriilor pentru spatiile comerciale sunt Spania, Olanda, Italia, Elvetia si Romania.
In ceea ce priveste devalorizarea cladirilor comerciale, Romania se afla pe locul 5, dupa Olanda, fiind urmata de Spania, Franta si Italia.
Pentru tara noastra com¬paniile sunt pesimiste vizavi de evolutia valorii activelor pe segmentul de birouri si de reducerea chiriilor la spatiile de retail si de birouri, unde se asteapta la scaderi.
Pentru proiectele industriale de pe piata locala sondajul releva optimism in privinta evolutiei chiriilor.
In ceea ce priveste activitatea de investitii, compa¬niile intervievate au indicat o crestere a interesului inves¬titorilor mai ales pentru cladiri de birouri si industriale de pe piata romaneasca, sectoare care vor atrage si un numar mai mare de chiriasi in urmatoarele trei luni.
Estul Europei, cel mai performant
„Studiul pentru trimestrul al doilea continua sa contureze o imagine mixta a Europei, cu piete puternice in Europa Centrala si de Est compensate de slabiciuni severe in alte arii. Cei mai slabi performeri tind sa fie «tarile periferice», care se confrunta cu pro¬bleme economice grave, cu cresteri limitate sau fara cresteri, cu somaj in urcare si cu o continuare a crizei dato¬riilor suverane – Grecia, Irlanda si Portugalia”, se arata in raportul RICS.
Pe ansamblu, sondajul releva o cerere a chiriasilor in crestere pentru urmatorul trimestru in 13 din 18 tari luate in considerare, asteptarile cele mai optimiste in acest sens, dar si privind evolutia chiriilor, fiind legate de Rusia.
Companiile au cele mai bune astep¬tari privind evolutia valorii activelor imobiliare din Cehia si Polonia. In ceea ce priveste activitatea de investitii, primele doua locuri sunt ocupate de Scandinavia si Polonia, iar la capitolul evolutia cererii chiriasilor, Rusia si Polonia.
In Ungaria, previziunile com¬paniilor sunt optimiste la toate cele patru capitole, respectiv evolutia chi¬riilor, a valorii activelor, activitatea de investitii si cererea chiriasilor.
Son¬dajul RICS a fost realizat in perioada 3-27 iunie printre 890 de companii inter¬na¬tionale si locale din sectorul imobiliar.
Source: Flux Imobiliar