Hotelierii de la mare contesta un proiect de ordin al Ministerului Educatiei prin care vacanta de vara a anului scolar 2017-2018 este scurtata cu circa o saptamana fata de acest an. O astfel de masura, sustin hotelierii, ar anula vacantele la mare a peste 125.000 de turisti cu venituri mici si medii.
Litoralul romanesc este tot mai aglomerat de la an la an, iar cei care ocupa hotelurile sunt, in proportie de peste 95%, turisti autohtoni. Daca in anii din urma hotelurile erau foarte aglomerate doar saptamanile din varf de sezon (15 iulie – 15 august), in ultima vreme preturile mici si vremea calda atrag turisti la mare si in iunie si septembrie.
In ultimul timp, vremea calda si si preturile mici atrag un numar din ce in ce mai mare de turisti pe litoral in capetele de sezon. Din acest motiv, hotelierii au cerut ca vacantele copiilor sa inceapa la 1 iunie, nu pe 12 iunie, si sa se incheie la 1 octombrie, nu pe 15 septembrie. Insa, ordinul avansat de Ministerul Educatiei pentru urmatorul an scolar prevede exact invers: anul scolar 2017-2018 va avea 36 de saptamani de cursuri, cu vacanta de vara din 22 iunie pana in 11 septembrie.
In acest an vacanta de vara incepe pe 17 iunie si se incheie pe 10 septembrie.
Tarifele in iunie si septembrie sunt cu cel putin 50% mai mici decat cele din varf de sezon, iar Nicolae Bucovala, presedintele patronatului Mamaia, sustine ca 90% din totalul celor care ajung la mare in aceste perioade sunt familii cu copii.
“Putem spune ca in perioada cu care se scurteaza vacanta de vara in acest an ar fi venit la mare in jur de 125.000 de romani, oameni care nu vor mai putea ajunge pe litoral in aceasta vara, pentru ca nu isi vor permite sa plateasca tarifele din varf de sezon si, in plus, nici nu vor mai gasi locuri in acel interval extrem de aglomerat", a declarant Nicolae Bucovala.
La un tarif mediu de 250 RON/zi pe camera la jumatatea lunii iunie si jumatatea lunii septembrie, hotelierii ar fi incasat de la turisti aproape 60 mil. EUR doar pe cazare plus mic dejun. Acum trebuie sa se descurce, in vara anului viitor, fara acesti bani daca proiectul Ministerului Educatiei va intra in vigoare.
Tinand cont ca majoritatea covarsitoare a turistilor care viziteaza Romania sunt romanii, patronatul Mamaia crede ca asemenea masuri afecteaza direct industria de profil.
Source: Profit