Scadere de pana la 40% a tarifelor in hotelurile din Bucuresti

In acest an, hotelierii din Bucuresti au redus tarifele camerelor cu pana la 40%, dupa ce in 2009 tarifele scazusera cu 30-40%, iar specialistii apreciaza ca hotelierii nu se mai gandesc la profit, ci la modalitatile prin care sa isi acopere costurile, care vor creste ca urmare a majorarii TVA.

Daniel Ben Yehuda, directorul general al complexului hotelier Ramada Plaza din Bucuresti, clasificat la 4 stele, a declarat ca cea mai mare problema in acest an este scaderea tarifelor. Daca un hotel mai bine clasificat reduce tarifele, toti sunt nevoiti sa faca la fel.

Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, a declarat ca tarifele au scazut si cu 40% in unele cazuri, ceea ce a facut ca unele unitati sa nu mai aiba deloc profit. In plus, cererea a scazut si in acest an cu pana la 30% fata de anul trecut, a mentionat Vasilescu.

Totusi, in acest an unele hoteluri au reusit sa isi majoreze gradul de ocupare, in contextul scaderii tarifelor, veniturile fiind la un nivel similar, sau mai jos decat anul trecut.

Scaderea tarifelor a schimbat si profilul clientilor, astfel incat la 4 stele poti intalni in aceasta perioada atat clienti care anterior mergeau la 5 stele, cat si fosti clienti de 3 stele, a precizat Yehuda.

In septembrie 2009, in Bucuresti erau 71 de unitati hoteliere insumand 9.000 de camere, clasificate intre 3 si 5 stele. Piata locala este dominata de hotelurile de 4 stele, ceea ce reflecta cererea de spatii de cazare in interes de serviciu, aproximativ 80% dintre turisti.

Source: Daily Business