Scadere de 26% a cifrei de afaceri pe segmentul F&B din Romania, in 2009

Afacerile companiilor specializate pe segmentul baruri si restaurante au scazut anul trecut cu 26% fata de 2008, potrivit unui studiu realizat de Trend Hospitality.

Conform studiului, cifra de afaceri cumulata la nivel national a unitatilor specializate pe segmentul baruri si restaurante a fost, in anul 2007 de 2,04 miliarde EUR, in crestere cu 11% fata de 2006, iar in 2008 s-a diminuat cu 15% fata de nivelul din 2007, pana la 1,48 miliarde EUR.

In 2009, in Romania existau 34.233 de unitati specializate pe segmentul de F&B, din care 38% restaurante, 25% baruri si cluburi, 17% unitati specializate pe catering. Totodata, in tara mai exista 1.712 unitati de tip fast-food, la care se adauga 5.135 de cafenele.

Majoritatea unitatilor de alimentatie publica din Romania, 36%, au o suprafata cuprinsa intre 100 si 200 mp, fiind urmate de locatiile care au o suprafata cuprinsa intre 250 si 500 mp. 19% dintre acestea au sub 100 mp, 11% au intre 500 si 1.000 mp, iar 10% au o suprafata de peste 1.000 mp.

In ceea ce priveste capacitatea, majoritatea unitatilor din tara, respectiv 36%, au intre 100 si 250 de locuri, 29% au 50-100 de locuri, 11% au 250-500 de locuri, iar 5% au o capacitate de peste 500 de locuri.

72% dintre companiile proprietare de baruri, restaurante sau cafenele nu opereaza decat intr-o singura locatie, 9% detin mai mult de trei locatii, iar 6,4% opereaza sub franciza.

Conform studiului, 38% dintre restaurante, baruri si cafenele sunt situate in apropierea hotelurilor sau chiar in interiorul acestora, 12% in apropierea sau in interiorul unor centre comerciale sau mall-uri, 13% in city center si 3% in business center.

32% dintre restaurantele autohtone sunt specializate pe bucataria romaneasca, 28% pe cea italiana, 9% sunt fast fooduri si 7% au meniu international.

56% dintre clienti cheltuie, in medie, intr-un restaurant 5-15 EUR, 20% din clienti achita o nota de plata mai mare de 5 EUR, 15% platesc intre 15 si 30 EUR si doar 9% achita o suma de peste 30 EUR/persoana.

Source: Financiarul