S-au schimbat regulile scoaterii unui copil minor din tara de catre un parinte

Printr-o hotarare de Guvern adoptata in sedinta din data de 17 iulie au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre parinti cu privire la iesirea din tara a copilului impreuna cu celalalt parinte.
Astfel, parintele va avea posibilitatea sa isi exprime o singura data acordul pentru o perioada de pana la 3 ani si pentru mai multe calatorii in strainatate.
Ministerul Afacerilor Interne, MAI, precizeaza, insa, ca parintele va putea sa-si dea acordul ca si pana acum, adica pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare calatorie in parte.
De asemenea, a fost eliminata si obligativitatea mentionarii scopului calatoriei si rutei. Parintele isi poate revoca acordul in orice moment prin depunea unei petitii la orice structura de relatii cu publicul a Politiei de Frontiera care, in regim de urgenta, va introduce o alerta in baza de date si va informa structurile din punctele de frontiera care nu vor permite iesirea din tara a minorului, spune MAI.
In cazul minorilor cu domiciliul sau resedinta in statul de destinatie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt parinte.

Source: Profit