Salina de la Slanic Prahova ar putea deveni un centru de cercetare cosmica

Fizicieni din toata lumea vor studia radiatiile in Salina din Prahova, daca tara noastra va fi aleasa pentru a gazdui acest proiect. 
Romania concureaza cu Anglia, Franta, Spania, Italia, Finlanda si Polonia pentru a fi aleasa ca destinatie unde se vor desfasura experimentele cu care se vrea a fi deslusite originea si evolutia universului si masurarea comportamentului unor particule numite neutrini, care pot explica formarea materiei si, in final, a lumii in care traim.
Specialistii au recomandat Salina Slanic Prahova din Romania pentru ca, in urma unor teste, au descoperit ca in aceasta groapa – care contine cea mai curata sare – radiatiile sunt de 100 de ori mai mici decat la suprafata, fiind cele mai scazute din tara noastra.
Proiectul prevede amenajarea unui laborator in salina, la 208 m sub pamant. Acolo va fi amplasat un detector incarcat cu argon lichid, cel mai mare din lume, folosit ca teren pentru studiul miscarilor particulelor elementare. De asemenea, se va putea verifica celebra teorie a Big-Bangului privind crearea Universului in urma unei explozii cosmice de materie si energie.
Poriectul necesita o investie de peste 1.600 mil. EUR, din care cea mai mare suma va fi asigurata de Uniunea Europeana.
Tara aleasa va fi anuntata la sfarsitul acestei luni, la Hamburg. Daca Romania va fi aleasa, constructia centrului de cercetare cosmica va incepe in 2014 si se va finaliza 6 ani mai tarziu.

Source: InCont.ro