SIF Transilvania intentioneaza sa creeze un grup integrat de societati in domeniul turistic balnear

SIF Transilvania intentioneaza sa creeze un grup integrat de societati in domeniul turistic balnear, care, prin dimensiuni si structura, sa poata raspunde unei cereri variate de servicii.

Anul trecut, din absorbtia de catre societatea Eforie a societatilor Saturn, Carmen Silva, Venus si Miorita Estival 2002, detinute de SIF Transilvania in zona Marii Negre, a rezultat THR Marea Neagra.

Pe viitor, SIF Transilvania intentioneaza sa realizeze o fuziune de amploare nationala care sa fie lider pe segmentul turismului balnear romanesc si sa cuprinda toate societatile de turism cu activitate balneara in portofoliu: societatea Turism Felix din statiunea Baile Felix, societatea Tratament Balnear din Buzias, societatea Turism Covasna si societatea Tusnad din statiunea Tusnad Bai.

Compania Turism Felix din Baile Felix isi majoreaza in prezent capitalul social prin intermediul unei oferte publice primare de vanzare a 77 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 RON. SIF Transilvania detinea, inainte de a-si exercita dreptul de preferinta, 74,3% din capitalul Turism Felix iar daca societatea va reusi sa vanda toate titlurile, SIF Transilvania isi va reduce participatia pana la 56%. Strategia principalului actionar este de a atrage si alti investitori la capitalul Turism Felix. Compania este principalul operator de turism din statiunea balneoclimaterica Baile Felix si detine in portofoliu 10 complexuri hoteliere. Sursele de apa termala din statiunea Baile Felix se afla in proprietatea societatii, ca urmare a concesionarii acestora de catre stat pe o perioada de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe perioade succesive de 5 ani.

Cele mai cunoscute statiuni balneare sunt Baile Herculane, Sovata, Baile Olanesti, Covasna, Vatra Dornei, Baile Tusnad, Ocna Sugatag, Sangeorz Bai, Slanic Moldova, Mangalia, Eforie, Soveja. Pe segmentul turistic balnear, Turism Baile Felix ocupa primul loc in perioada ianuarie – septembrie 2005, cu o cota de piata de aproape 11% in randul turistilor romani si de 18,79% in randul turistilor straini. Un concurent important al Turism Felix este societatea SIND Romania, una dintre cele mai importante companii de turism.

Potrivit raportului Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor, WTTC, in 2006 se estimeaza ca sectorul turistic din Romania va genera activitati economice in valoare de 24,6 miliarde RON iar pana in 2016 se estimeaza ca va avea loc o crestere nominala pana la un nivel de 86,3 miliarde RON. Cererea totala in acest sector reprezinta 0,1% din cota de piata mondiala si se asteapta sa creasca cu un ritm real anual de 9,2% in 2006 si unul de 7,9% in perioada 2007-2016.
Source: Romania Libera