Romsilva a propus Ministerului Mediului un proiect de act normativ care vizeaza, printre altele, introducerea unei taxe de mediu de 2% din venituri pentru hotelurile, pensiunile si restaurantele din statiunile montane, iar din banii obtinuti sa fie finantate ariile naturale protejate.
Romsilva apreciaza ca toate hotelurile, pensiunile si restaurantele de la munte, dar si agentiile care trimit turisti catre acestea, beneficiaza de proximitatea unor arii protejate si trebuie sa plateasca taxa de mediu. Printre statiunile si zonele care intra in proiect se numara Valea Prahovei, Poiana Brasov, zona Rucar-Bran-Moeciu, Valea Oltului, Maramures, Bucovina, Lacul Rosu, precum si statiunile din Muntii Apuseni, Retezat si Parang.
Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, a declarat ca din proiect reiese ca nu este vizat doar turismul montan, ci unitatile de cazare si restaurantele din toata tara si apreciaza ca daca aceasta taxa de mediu va fi aplicata in sectorul montan, ar face ca si putinii investitori de la munte sa isi inchida unitatile. Turismul montan a inregistrat cea mai slaba evolutie din turism in ultimii 5 ani.
FPTR si ANAT vor prezenta marti in Consiliul Consultativ al Turismului un punct de vedere comun in care resping proiectul.
ANAT a precizat ca introducerea unei contributii de 2% din venituri pentru agentiile de turism va duce la cresterea costurilor companiilor, pana la trecerea pe pierdere a acestora.
ANAT afirma ca marja neta medie, obtinuta de primele 100 de agentii de turism touroperatoare din Romania in anul 2012, a fost de 1,82%, conditii in care aplicarea unei taxe de mediu de 2% din venituri ar duce la inchiderea activitatii acestor operatori economici. O consecinta a acestui lucru ar fi pierderea unui numar de peste 3.000 de locuri de munca doar la nivelul primilor 100 turoperatori din Romania si la pierderea unui numar de circa 10.000 de locuri de munca in cele 2.500 de agentii licentiate la nivel national.
Source: Mediafax