Romanii nu mai vor sa cumpere locuinte, prefera sa le construiasca singuri

Dificultăţile creditării şi veniturile limitate îngreunează cumpărarea unei locuinţe. Ieftinirea materialelor de construcţii face şi ea atractivă ridicarea unei case de la zero.
Wienerberger: Românii se tem să nu cumpere imobile supraevaluate
Românii au început să-şi schimbe preferinţele când vine vorba de o casă nouă. Povara unui credit este prea mare, resursele financiare ale românilor sunt tot mai limitate, iar capacitatea redusă de a strânge fondurile necesare achiziţiei unui imobil gata făcut, face mai atractivă construcţia unei locuinţe de la zero.
Un studiu realizat de producătorul austriac de cărămidă, Wienerberger, arată că mai bine de jumătate dintre românii care vor să construiască o casă preferă să o facă singuri de la zero. Nici achiziţia unei locuinţe nu mai reprezintă o investiţie viabilă, în condiţiile actuale.
“Peste 50% dintre ei spun că ar prefera să facă o casă de la zero, decât să cumpere o casă gata construită sau la roşu. În plus, românii din nordul ţării îşi doresc o casă pentru plăcerea de a avea o grădină, în vreme ce românii din regiunea sudică a ţării vor casă pe pământ pentru a elimina problemele cu vecinii de bloc”, se arată într-un comunicat al liderului de pe piaţa de cărămidă din România.
Potrivit oficialilor Wienerberger, în România se construiesc în medie circa 2 case noi pe an la mia de locuitori, în vreme ce media europeană este de minimum 3,5 case noi pe an la mia de locuitori.
“Considerăm că piaţa are de fapt un potenţial foarte mare, deşi a trecut printr-o perioadă în care s-a construit mai puţin”, a declarat în comunicat, Daniel Căţănaş, Member of the Board Sales&Marketing Wienerberger Romania.
Studiul a scos la iveală diferenţele de mentalitate între regiuni. De pildă, peste 90% din românii din Nord-Vestul ţării preferă o casă construită de ei în locul uneia deja ridicate, în vreme ce în Sud sunt oarecum mai atraşi de ideea de a achiziţiona o casă la roşu, pe care să o personalizeze, fiind foarte interesaţi de finisaje.
Cristina Osiescu: Românii au înţeles ce înseamnă împrumuturile pe termen lung
Contactaţi de Curierul Naţional, reprezentanţii Wienerberger au precizat că în ultimii ai, criza economică i-a învăţat pe oameni că valoarea banilor poate fi relativă.
“Mulţi au experimentat acum ce avantaje dar şi ce responsabilităţi generează împrumuturile pe termen lung. Astfel, pot apărea variaţii în ceea ce priveşte valoarea proprietăţilor sau nivelul câştigurilor. Credem că românii analizează mult mai serios opţiunile pe care le au la dispoziţie înainte de a decide ce tip de proprietate vor să posede”, ne-a explicat Cristina Osiescu, Marketing&Communication Manager Wienerberger România.
De asemenea, scăderea preţurilor imobilelor a ridicat serioase semne de întrebare în rândul românilor, legate de valoarea reală a unei case.
“Teama de a plăti sume enorme pe proprietăţi a căror valoare nu este reală îi îndreaptă acum pe mulţi spre ideea construcţiilor în regie proprie. În acest caz creşte nivelul încrederii, pentru că văd propriu-zis pe ce dau banii. În egală măsură, aici văd exact şi ce produse sunt utilizate în realizarea imobilului în care vor locui”, a adăugat reprezentanta Wienerberger.
Totodată ea a mai spus că oamenii îşi doresc imobile noi, deşi numărul acestora este încă redus. “Dacă plăteşti 30 de ani pentru un imobil care deja are peste 20 de ani, deci a fost construit în anii ‘80-’90, în momentul în care achiţi întreaga sumă imobilul deja nu mai poate fi garantat de o bancă, având o vechime de peste 50 de ani şi, implicit va fi foarte greu de vândut. În Bucureşti, de exemplu, fondul locativ majoritar învechit influenţează mult opţiunile privind demararea unor construcţii noi”, a subliniat Osiescu.
Duraziv: Preţurile materialelor de construcţii s-au redus cu 30%, faţă de 2008
În ultimul timp, scăderile de preţ înregistrate pe piaţa materialelor de construcţii au făcut ca preţul unei case noi pe pământ să se apropie tot mai mult de costul unui apartament de bloc, mai notează studiul Wienerberger.
Contactaţi de Curierul Naţional reprezentanţii Duraziv, producător de materiale de construcţii au spus că s-au redus în medie cu 30%, faţă de anul de vârf 2008.
“În medie, la nivelul întregii pieţe de materiale de construcţii a apărut o contracţie a preţurilor de aproximativ 30%, fie prin scăderi de preţuri, fie prin promoţii”, ne-a spus Marga Călin, marketing manager Duraziv.
Ea explicat că scăderea preţurilor a condus la schimbarea viziunii în piaţa construcţiilor multă lume afirmând că este un moment prielnic pentru acest sector.
“Acesta este motivul pentru care la nivel de folclor, dacă se poate spune aşa, s-a tot discutat despre oportunităţile pe care le oferă această conjuctură şi despre faptul că acesta este un moment prielnic pentru construcţii la preţuri avantajoase. Scăderile de preţ variază de la producător la producător şi în funcţie de tipul de produs despre care vorbim. În paralel s-a manifestat o scădere de preţuri şi în ceea ce priveşte terenurile construibile”, ne-a mai spus Marga Călin.
Referitor la evoluţia viitoare a preţurilor pentru materialele de construcţii a spus că, nu se poate şti cu certitudine cum vor evolua aceste preţuri, în sensul în care este posibil să apară creşteri la materiile prime, creşteri care ar putea să se reflecte în preţurile finale.
Piaţa românească a construcţiilor s-ar putea stabiliza anul acesta pe fondul unei mici creşteri a sectorului non-rezidenţial şi a faptului că nu mai are unde să cadă, se arată într-un studiu al companiei de cercetare PMR, la mijlocul lunii trecute.
Potrivit companiei poloneze anul acesta ar trebui să fie un an al stabilizării acestei pieţe, totuşi de creştere nu se va putea vorbi mai devreme de 2012. Potrivit aceleiaşi surse, în anii anteriori crizei, piaţa locală înregistra o creştere anuală de 20-30%.
Source: Flux Imobiliar