Romanii nu au plecat in concediu anul trecut din cauza motivelor financiare

Conform unui sondaj Eurobarometru, referitor la atitudinea europenilor fata de turism, 46% dintre romanii care au participat la studiu au declarat ca nu au plecat anul trecut in vacanta. Dintre acestia, 62% au invocat motive financiare, iar 33% au spus ca isi vor petrece concediul in Romania in acest an.

15% dintre romani au declarat ca au fost plecati intr-o vacanta, iar 13% au fost plecati intr-o calatorie scurta de placere.

In aproape toate tarile incluse in cercetare, majoritatea repondentilor care nu plecat anul trecut in vacante sau calatorii scurte au mentionat motive financiare.

Alte state in care cel putin patru din zece repondenti au afirmat ca nu au calatorit anul trecut in scop personal sunt Slovacia 40%, Estonia 41% si Portugalia 43%. Cel mai putin au calatorit anul trecut, in interes personal, turcii 68% si ungurii 60%.

La nivelul Europei, 68% dintre cetatenii UE au calatorit din motive personale in 2010.

In cazul a 25 din 32 de tari analizate, peste jumatate dintre persoanele intervievate au declarat ca si-au organizat individual vacantele, in Romania proportia fiind de 77%.

Ponderea cea mai mare a turistilor care si-au planificat singuri calatoriile a fost in Turcia 80%, Islanda 79%, Croatia 78%, urmate de Ungaria unde 76% din turisti si-au planificat singuri vacanta, Letonia 74%, Grecia 74%, Lituania 73% si Polonia 72%.

58% dintre respondenti si-au manifestat preferinta pentru destinatiile turistice traditionale, in timp ce 28% dintre acestia ar dori sa descopere noi destinatii. Romanii prefera destinatiile traditionale in proportie de 55%.

Destinatia cel mai des mentionata de catre respondeti a fost Italia 11,5%, urmata de Spania 8,6% si Franta 8,2%.

Aproximativ 23% dintre rezidentii UE inca nu s-au hotarat cu privire la destinatia lor de vacanta.

In acest an, 19% dintre romani isi vor petrece vacanta in alte tari din Uniunea Europeana, 13% in afara UE, iar 34% nu vor pleca in concediu, sau nu sunt siguri. Dintre cei care au planuri sigure de vacanta, 51% o vor petrece in Romania, 29% in alte tari din UE si 20% in afara UE.

Peste 30.000 de cetateni cu varsta de minimum 15 ani, selectati in mod aleatoriu, au fost intervievati in februarie 2011 in cele 27 de state membre, precum si in Norvegia, Islanda, Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.

Source: 9AM