Romanii care si-au cumparat vacante in zonele afectate de coronavirus isi pot recupera integral sumele platite, dar nu vor primi despagubiri

Pe data de 25 februarie 2020, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, ANPC, Eduardt Cozminschi, a avut o intalnire cu Emil-Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei, Nicolae Demetriade, presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, si Paul Silviu Anghel, director general ANPC, pentru a discuta despre extinderea epidemiei de coronavirus si despre viitorii pasi care trebuie urmati pentru eventualele sesizari si reclamatii din partea consumatorilor.
Potrivit Directiei pentru Turism, in toate cazurile in care exista contracte care reglementeaza raporturile dintre agentii de turism si calatori, acestea trebuiesc respectate si numai in cazul celor care urmau sa se deplaseze in zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar si in alte orase precum Beijing, Shanghai si Shenzhen, cat si in Nordul Italiei, trebuie purtate discutii cu operatorii economici din turism pentru a gasi cele mai bune solutii pentru consumatori.
Din punct de vedere legal, persoanele care si-au cumparat vacante si doresc sa le anuleze, in cazul unor circumstante inevitabile si extraordinare, au posibilitatea sa isi recupereze integral sumele platite catre operatorii de turism, insa nu pot beneficia de despagubiri suplimentare.
Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanta nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de calatorie, „Prin exceptie de la alin. (1), calatorul are dreptul sa inceteze contractul privind pachetul de servicii de calatorie inainte de inceperea executarii pachetului, fara a plati vreo penalitate de incetare in cazul unor circumstante inevitabile si extraordinare care se produc la locul de destinatie sau in vecinatatea imediata a acestuia si care afecteaza in mod semnificativ executarea pachetului sau care afecteaza semnificativ transportul pasagerilor la destinatie”.

Source: Economica