Romanii au cheltuit mai putin decat anul trecut pentru vacanta de Revelion

Peste 147.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in scadere cu 3,5% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 mil. ron, cu 1,5% mai putin comparativ cu anul precedent.
Circa 8.200 de turisti au calatorit in strainatate prin intermediul agentiilor de turism, pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, in scadere cu 5% fata de anul 2015. Acestia au cheltuit in afara tarii, numai pentru servicii turistice, 4,8 mil. EUR, suma aproximativ egala cu cea din anul anterior.
 
Se mentine si in acest an, tendinta a turistilor de a alege mai ales destinatii in Romania, tendinta care se va pastra pe tot parcursul anului 2016, datorita conjuncturii politice internationale si a sigurantei pe care o ofera tara noastra ca destinatie de vacanta. 
Chiar daca destinatiile cu traditie au fost arhipline de Revelion, totusi la nivel national s-a inregistrat o scaderea a numarului de turisti, cu aproximativ 3,5% fata de anul precedent.
Peste 28.000 de romani au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, in crestere de circa 4%, fata de anul trecut. De asemenea, cresteri s-au inregistrat pe litoral si in Delta Dunari.
52.000 de turisti au ales sa-si petreaca Revelionul in pesiunile rurale, cu 8% mai putin fata de anul trecut.
Scaderi s-au inregistrat si in zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta la munte, in scadere cu 2% fata de anul trecut.
Peste 30.000 de persoane au petrecut Revelionul in hotelurile din marile orase ale Romaniei, in scadere cu aproximativ 5% fata de anul anterior.
  
In ceea ce priveste tarifele percepute in perioada sarbatorilor, acestea au crescut fata de anul anterior cu o medie de 5%. Astfel,  romanii au cheltuit peste 140 mil. RON pentru achizitionarea pachetelor de Revelion in tara, in scadere cu 2% fata de anul anterior.
Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Ranca, Straja, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.
Numarul celor care au petrecut Revelionul in alte tari a scazut cu aproximativ 5% fata de anul 2015, ajungand la 8.180 de turist, acestia cheltuind cu 1,4% mai mult fata de anul trecut. Cei mai multi si-au cumparat pachete pentru destinatii de schi si sporturi de iarna in Austria, Franta, Italia, Slovenia, Bulgaria.
Se remarca o scadere a interesului pentru destinatii tip city-break, disparitia solicitarilor pentru tarile din zona Orientului apropiat si mijlociu, cresterea interesului pentru destinatii indepartate. Au aparut destinatii noi precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. S-a inregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicana, Maldive, Mauritius, Mexic, Brazilia. 
Numarul turistilor romani care isi cumpara servicii turistice folosind sisteme de rezervari online este in continua crestere. Acestia rezerva in special bilete de avion si cazari in destinatii externe, renuntand la serviciile de masa si agreement, specifice perioadei. 
In perioada urmatoare preturile vor scadea cu aproximativ 30-50%, ceea ce ne indreptateste sa apreciem ca sezonul de iarna se va prelungi pana in luna martie, daca luam in calcul prognoza meteo favorabila practicarii sporturilor de iarna, se precizeaza in comunicatul FPTR.

Source: Agerpres