Romania si Bulgaria: un singur spatiu aerian

Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Alexandru Nazare, si ministrul bulgar al Transporturilor Ivailo Moskovski au semnat la Bruxelles un acord pentru infiintarea blocului functional de spatiu aerian prin care Romania si Bulgaria vor avea un singur spatiu in cadrul unui proiect al UE.

Uniunea Europeana a initiat în 2004 Proiectul Cer Unic European (Single European Sky – SES) a fost initiat de UE in 2004 si presupune crearea unor blocuri functionale de spatiu aerian (FAB) proiectate dincolo de granitele nationale si care au in vedere fluxurile de trafic.

Noile criterii de configurare a spatiului vor depinde de necesitatile tehnice si operationale, si nu de granitele geografice.

Alexandru Nazare a declarat ca se estimeaza ca, o data cu acest acord, va fi redusa distanta de zbor cu aproximativ 1 milion mile/an, reducere care se reflecta in emisii CO2 considerabil reduse.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spatiu aerian functional din cele noua care sunt prevazute la nivel european.

Source: Daily Business