Romania nu este o destinatie de Revelion pentru turistii straini

Mai putin de 1% din clientii hotelurilor din Romania de Revelion sunt turisti straini, spre deosebire de tari din zona, precum Austria, Slovacia, Slovenia sau Cehia, unde strainii predomina in structurile de cazare, au declarat reprezentantii agentiilor de turism.
Spre exemplu, pe Valea Prahovei, Revelionul este mai scump decat in Elvetia si costa cu 20-30% mai mult decat in Austria. Tarifele de la munte de la noi sunt cu 40% mai mari decat in Bulgaria, a declarat Gheorghe Marginean, proprietarul Karpaten Turism.
Acesta a precizat ca spre deosebire de Bucuresti, in Budapesta, Viena, Praga, Roma, Londra sau Paris, sunt programe speciale pentru turisti in noaptea de Revelion, iar magazinele sunt deschise si in ultima zi a anului, si pe 1 sau 2 ianuarie. Turistul de Revelion nu este un turist care vrea sa viziteze muzee sau sa faca circuite, ci cauta sa se distreze si sa faca shopping.
Marginean a declarat ca strainii ar putea fi atrasi de Revelion in Romania cu o imagine mai buna, cu tarife mai mici, mai ales la munte si cu dezvoltarea infrastructurii de agrement. Totodata, mai trebuie crescuta si securitatea.
Mircea Vladu, directorul agentiei Prestige Tours a declarat ca preturile practicate de Revelion de hotelieri la munte sunt mai mari decat in Austria, Bulgaria sau Muntii Tatra. In Bucuresti, in schimb, daca tarifele la hoteluri sunt acceptabile in aceasta perioada si nu sunt mai mari decat cele din tarile din zona, masa de Revelion este foarte scumpa.
Vladu a precizat ca strainii nu sunt dispusi sa plateasca 300-400 EUR doar pentru masa de Revelion la un hotel de 5 stele in Bucuresti. Spre exemplu, in alte capitale, precum Praga, Budapesta sau Viena, masa de Revelion in hotel costa in jur de 100 EUR.
El a explicat ca o alta problema este ca hotelurile din Bucuresti nu le dau agentiilor preturile pentru Revelion din timp, iar daca acestea le cer cu un an inainte, primesc tarife foarte mari pentru cazare.
Simion Giurca, directorul Biroului de promovare turistica a Romaniei la Viena, a precizat ca Romania poate atrage turisti in perioada sarbatorilor de iarna cu conditia sa le ofere programe compacte, cu alternativa pentru timp nefavorabil, cu expozitii, muzee si alte atractii turistice deschise, asa cum se intampla cu Palatul Schanbrunn din Viena, care este deschis si de sarbatori, si chiar cu evenimente speciale de mare atractivitate.
Javier Garcia del Valle, directorul general al Happy Tour, afirma ca Romania nu este o destinatie de Revelion si nici de Craciun pentru straini. Acesta apreciaza ca preturile sunt in regula, dar problema este ce servicii primesti pentru banii platiti.
Reprezentantul Happy Tour a precizat ca Romania este o tara fantastica, insa aici se pune mai mult accent pe obtinerea imediata de bani, iar turismul este o afacere pe termen lung, trebuie sa cresti in credibilitate.
Pretul pe care trebuie sa-l plateasca turistii romani pentru un pachet de revelion pe Valea Prahovei si Poiana Brasov ajunge la multe hoteluri intre 400 si 1.000 EUR, mai scump decat in capitalele europene, inclusiv Paris sau Roma, unde 4-5 nopti de cazare, cu zbor inclus, costa sub 600 EUR.
Operatorii din turism au declarat ca tarifele din statiunile montane romanesti, in acest an, de revelion, s-au mentinut scumpe, desi exista voci potrivit carora tarifele au crescut cu pana la 10%. In schimb, preturile pentru ofertele din strainatate au scazut usor in acest an.

Source: Daily Business