Romania: locul patru in topul destinatiilor turistice ale turistilor din Republica Moldova

Romania este pe locul patru in topul destinatiilor de vacanta ale turistilor din Republica Moldova.

Mariana Iuga, sefa Biroului de promovare si informare turistica al Romaniei in Republica Moldova, a declarat ca statisticile oficiale nu inregistreaza de numarul mare de turisti moldoveni care merg la mare, la munte sau in statiunile balneare din Romania fara a apela la companiile de turism.

Programele culturale sunt printre cele mai cautate de turistii moldoveni. De asemenea, in sezonul de iarna sunt vizitate statiunile Slanic Moldova, Vatra Dornei si Sovata.

Pentru acest an, Mariana Iuga estimeaza o crestere a numarului de turisti moldoveni pe litoralul romanesc, destinatie care va fi promovata activ la inceputul sezonului estival.

In 2008, cele mai importante destinatii turistice pentru Republica Moldova au fost Turcia, vizitata de 33.500 de turisti, Ucraina si Bulgaria vizitate de cate aproximativ 16.000 de turisti moldoveni si Romania, vizitata de 10.000 de turisti moldoveni, in scadere fata de 2007 cand 15.000 de turisti au vizitat tara noastra.

Reprezentantii companiilor de turism sustin ca 54% dintre turistii care pleaca la odihna sunt oameni de afaceri.

Potrivit datelor statistice, Romania si Rusia sunt tarile de provenienta ale turistilor care viziteaza Republica Moldova cu o pondere de 18,3%, respectiv 16,3%.

Un clasament al Forului economic mondial plaseaza Republica Moldova pe locul 93 din 133 de state în clasamentul mondial al turismului, in crestere cu 5 pozitii fata de clasamentul de anul trecut.

Turismul din Republica Moldova detine o pondere de 0,3% in PIB.

Source: Bloom Biz