Expertii americani de la Universitatea George Washington, au realizat un top despre „viitorul“ pe care il are o tara aflata in curs de dezvoltare, in randul destinatiilor pentru turism de aventura. Romania se afla pe locul 9 din 10 in acest top.
Cristian Culea, project manager PlayXP.net a precizat ca persoanele care vor sa profite de oferte speciale pot cauta pachete de turism de aventura pe site-urile de reduceri colective din Romania, la preturi chiar si cu 80% mai mici. La nivel mondial, una din patru calatorii contine elemente de turism de aventura, iar pana in 2050 se estimeaza ca 50% din calatorii vor contine elemente de turism de aventura, a precizat Culea.
Acesta a mai adaugat ca Romania a inceput de curand sa faca profit de pe urma turismului de aventura, in contextul in care sunt putini investitori care si-au creat un brand. Asa ca, pana se vor mai aseza lucrurile in Romania, majoritatea turisti sunt tentati sa cumpere o vacanta in strainatate, pentru care platesc mii de euro sau, in unele cazuri, chiar zeci de mii.
Elena Radu, tourism product manager la TUI TravelCentrer, a declarat ca solicitarile pentru turismul de aventura au crescut cu 20% in acest an. Cea mai scumpa vacanta vanduta de TUI TravelCenter s-a ridicat la 65.000 EUR, destinatia aleasa fiind Maldive, iar pechetul includea servicii pentru doua persoane, sapte nopti de cazare, destinatia aleasa fiind destinata in special practicarii sporturilor acvatice.
Din datele jucatorilor pe aceasta piata, turismul de aventura a crescut, in ultimii ani, cu peste 10%-15% anual.
Ciprian Enea, consultant Best Tourism, considera ca, la nivel local, exista cateva domenii care pot genera pe viitor volume demne de afaceri cu profit. Acesta a precizat ca in acest an a crescut mult turismul de aventura pentru copii, cele mai multe solicitari fiind pe zona de minivacante care incep de la pachete de jumatate de zi pana la cel mult doua-trei zile. Sunt foarte cautate taberele de aventura unde, in functie de tema, copiii invata sa mearga pe munte, sa se catere pe stanci, sa supravietuiasca in padure sau sa faca scuba diving.
Pe de alta parte, tot pe piata interna, adultii incep sa fie tot mai atrasi de acest tip de turism. Tonul l-au dat in ultimii ani companiile care si-au dus angajatii in teambuildinguri, a precizat Enea.
Cristian Culea, care este si partener la Forte Offroad, o companie specializata pe acest segment la off-road in Dobrogea, spune ca expeditiile de o zi in timpul saptamanii costa 590 RON/persoana, iar intr-o zi de weekend scade la 299 RON/persoana. De asemenea, serviciile de initiere in off-road ajung la 490 RON/persoana.
In prezent, Culea dezvolta un proiect in zona online care sa promoveze gratuit, la nivel mondial, toti furnizorii care opereaza in zona turismului de aventura. La acest proiect se lucreaza de 4 ani.
Conform unor statistici, in Europa exista peste 1.000 de parcuri de aventura, cele mai multe in Elvetia, Franta, Danemarca, Marea Britanie si Germania.
Valoarea turismului de aventura se ridica la 10 mil. EUR, asa cum reiese din datele jucatorilor pe acest segment, iar pentru acest an se estimeaza ca aceasta piata va creste cu 10-15%.
Source: Capital