Romania duce lipsa de institutii de pregatire a personalului din industria hoteliera

Deaorece personalul din industria hoteliera autohtona nu frecventeaza trainingurile internationale, majoritatea functiilor de conducere ale hotelurilor sunt ocupate de catre expati iar calitatile profesionale ale personalului afecteaza turismul.

Salariile mai mari, experienta si pregatirea profesionala in afara ii indeamna pe cei mai buni din domeniu sa paraseasca Romania, accentuand astfel lipsa de profesionisti in industria hoteliera din Romania, in conditiile in care institutiile authtone nu ofera prea mult.

Principalele scoli internationale de pregatire din industria hoteliera sunt Cornell din Statele Unite ale Americii, Lausanne si Glion din Elvetia, la care se adauga centrele speciale ale marilor retele hoteliere.

Lantul hotelier francez Accor, care este prezent in Romania prin brandurile Sofitel, Novotel si Ibis, detine propria academie de pregatire profesionala, Andre Cantiniaux, director general Accor pentru Europa de Est declarand ca Accor efectueaza stagii de pregatire interna pentru manageri deoarece in Romania nu exista institutii performante pentru pregatirea acestora.

In Romania, grupul Accor are 7 directori generali straini, dar pentru viitoarele 7 hoteluri Ibis, o mare parte din angajatii cu functii superioare vor fi romani, deoarece au inceput sa capete credibilitate.

Incepand din acest an, specializarea angajatilor companiei Continental a devenit un obiectiv strategic. Iulia Dinu, director de resurse umane la Continental Hotels, a declarat ca in mare parte cursurile sunt organizate in-house pentru a fi adaptate cerintelor companiei insa managerii sunt trimisi si la traininguri deschise pentru a acumula informatii si de la celelalte companii participante.

Ana Hotels aloca un buget anual pentru trainingul peronalului de 45.000 EUR fara a include cazarea si masa.

Mihai Lazarescu, project manager Regal Audit & Consulting si fost cursant la Glion, apreciaza ca cea mai acuta lipsa de personal este inregistrata in randul directorilor din industria hoteliera, pe segmentele Food & Beverage si Room Division.

Scoala hoteliera de la Glion a fost creata in 1962 pentru a forma personal calificat in industria ospitalitatii iar in prezent este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din industria hoteliera. Un semestru academic in aceasta institutie costa peste 20.000 EUR si include si cazarea si masa.

Centrul National de Invatamant Turistic, CNIT, din Romania se afla in subordinea Ministerului pentru IMM, Constructii si Turism si este o institutie publica de educatie permanenta in turism. CNIT urmareste formarea de profesionisti in domeniul turistic, pentru functii de baza si top management.
Source: Capital