Romania detine multe statiuni balneare cu potential ridicat in turismul medical

Sectorul balnear reprezinta o nisa destul de atragatoare pentru straini, iar in Romania exista numeroase statiuni balneare care pot fi exploatate, insa trebuie luata in calcul si concurenta mare din Ungaria, acestea sunt concluziile la care au ajuns specialistii din acest domeniu la Forumul International de Sanatate, la sesiunea dedicata turismului medical.

Turismul medical este unul dintre domeniile care se dezvolta foarte rapid la nivel international, iar pentru ca acest segment sa functioneze si in Romania, tara noastra trebuie sa se specializeze.

Aproximativ 80% din totalul turistilor care vin sa se trateze in Romania vin pentru statiunile balneare, pentru tratamente de intretinere si antiimbatranire.

Printre statiunile balneare care atrag turisti straini se numara Baile Felix, Tusnad, Sovata, Techirghiol, Mangalia.

Emilian Imbri, consilier turism din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, MDRT spera ca turismul medical sa aiba macar o contributie mica la turismul romanesc, in general, iar in cativa ani sa aduca 1-2% la PIB.

Rodica Pencea, secretar general al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, OPTBR a precizat ca 600.000 – 700.000 de turisti vin anual in statiunile balneare iar dintre acestia 7-10% sunt straini.

Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale din România, a explicat ca in tara noastra, resursele minerale sunt exploatate intr-un procent mai mic de 1%, desi avem multe rezerve.

Razvan Andrei Nacea, reprezentant al ANAT, a afirmat ca trebuie introdus conceptul de turism medical all inclusive, care sa ofere pachete complexe, iar aceasta nisa poate relansa incoming-ul in Romania.

Nacea a precizat ca in Romania, rata de crestere anuala este de 30%, piata ajungand la 250 mil. USD si s-ar putea dubla pana in 2014 daca se pastreaza tarifele mici.

Source: Curierul National