Romania ar putea avea din 2018 prima plaja din Europa amenajata pentru persoanele cu dizabilitati

Incepand cu sezonul estival 2018, Constanta va fi primul oras din Europa care va avea o plaja special conceputa pentru persoanele cu dizabilitati.
Proiectul este initiat de psihologul Adrian Gemanaru, nominalizat la World Autism Festival pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar si cu alte dizabilitati.
Sectorul de plaja din zona Faleza Nord, intins pe o suprafata totala de 22.000 mp si cu o deschidere la mare de 200 m, este pus la dispozitie de Administratia Bazinala Dobrogea-Litoral pentru activitati terapeutice, organizate de Centrul „Marea Neagra” din Constanta.
Parcul terapeutic va cuprinde doua zone de sezlonguri insumand 100 de locuri, doua zone de cearsafuri, insumand 1.000 de locuri, rampe de acces, o scena pentru evenimente, gradina senzoriala de relaxare, punct de hidratare, doua locuri de joaca, o zona de stimulare auditiva si una de stimulare vizuala si tactila, o alee senzoriala, un atelier de olarit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilitati si un cort de prim ajutor.
Pentru persoanele cu dificultati locomotorii, organizatorii proiectului vor instala, pe plaja, o rampa de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu usurinta. De asemenea, persoanele cu dizabilitati vor beneficia si de 3 carucioare mobile plutitoare, pentru a se bucura de apa marii.
Copiii care prezinta o serie de dificultati la nivel senzorial, vor beneficia de doua zone speciale: de stimulare auditiva (instrumente muzicale adaptate pentru exterior) si de stimulare vizuala si tactila, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea inconjuratoare prin cele trei simturi.
Punerea in aplicare a acestui proiect necesita un buget de aproximativ 100.000 EUR, iar Centrul „Marea Neagra” din Constanta cere sprijinul oamenilor implicati in turism, al autoritatilor locale.
Accesul la facilitatile existente vor fi oferite copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora cu titlu gratuit.

Source: Wall-Street