Rio de Janeiro – „Primul peisaj cultural urban si declarat Patrimoniu Mondial” de catre UNESCO

Pe data de 13 decembrie, orasul Rio de Janeiro din Brazilia, a primit oficial titlul de „primul peisaj cultural urban si declarat Patrimoniu Mondial”, potrivit UNESCO.
Peisajul cultural din Rio este compus din Parcul National Tijuca de pe Muntele Corcovado, plaja Copacabana, Gradina Botanica. Printre aceste situri, cel mai fotografiat este statuia lui Cristo Redendor, care strajuieste Muntele Corcovado.
In varf de munte, statuia a fost expusa ploilor, vantului, soarelui. In jur de 1,5 mil. USD se cheltuiesc anual pentru intretinerea ei.
Anuntul includerii peisajului urban in patrimoniul mondial UNESCO a fost facut inca din 2012, dar a devenit oficial numai dupa ce autoritatile braziliene au intocmit un raport detaliat al planurilor de protectie a Parcului Flamengo, Muntilor Sugarloff si Corcovado, plajei Copacabana, Gradinii Botanice si padurii Tijuca.
Pe 1 decembrie, UNESCO a inclus in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii tehnicile traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova. Pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultiural Imaterial al Umanitatii, Romania a mai fost inscrisa cu: ”Ritualul Calusului” (2008), ”Doina” (2009), ”Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu” (2012), ”Colindatul de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova” (2013) si ”Jocul fecioresc” (2015).

Source: Wall-Street