Reteaua Natura 2000 a fost extinsa cu inca 235 de situri naturale

235 de situri naturale din tarile Uniunii Europene, reprezentad aproximativ 25.000 kilometri patrati de regiuni naturale inestimabile au fost adaugate retelei Natura 2000, constituita pentru conservarea biodiversitatii UE.
Principalele tari vizate de extinderea retelei sunt Regatul Unit, Romania, Letonia, Italia, Suedia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Slovacia, Estonia si Malta.
Cea mai mare extindere a retelei terestre a avut loc in Romania, de unde au fost adaugate 109 situri si au fost extinse multe situri existente, astfel incat suprafata totala a siturilor acopera, in prezent, aproape 42.000 kilometri patrati.
Zonele adaugate cuprind o gama larga de habitate de pajiste si padure bogate in specii si habitate esentiale pentru multe specii rare si pe cale de disparitie, inclusiv multe specii de lilieci si amfibii.
Tara cu cea mai mare contributie, in raport cu suprafata sa, a fost Malta, cu 183 kilometri patrati de zone marine desemnate pana in prezent, ceea ce reprezinta baza unei retele marine solide in apele inconjuratoare.
Noile situri marine malteze vor contribui la conservarea ierbii de mare Posidonia si a recifelor submarine si ofera un habitat esential pentru Gibbula nivosa, o specie endemica viu colorata de melc de mare.
Ultima actualizare a siturilor Natura 2000 priveste 20 de state membre si acopera toate cele noua regiuni biogeografice ale retelei – alpina, atlantica, a Marii Negre, boreala, continentala, Macaronezia, mediteraneana, panonica si de stepa.
In prezent, Natura 2000 acopera 17,9% din suprafata terestra a UE si aproximativ 4% din suprafata sa marina.

Source: Gandul